Hoće li sudovi imati konačnu riječ u pregovorima Vlade i sindikata javnih službi?

(Index.hr) Na inat i neposluh polovice sindikata javnih službi, koje nije uspjela slomiti pregovorima ni nagovoriti na arbitražu, Vlada će idućeg tjedna, najvjerojatnije već sutra, odgovoriti ukidanjem Temeljnog kolektivnog ugovora. Odmah bi trebali početi i pregovori o novom Ugovoru, o čemu pobunjena polovica ne želi ni čuti, dok oni koji su pristali na ukidanje regresa i božićnica, žale zbog ovakvog raspleta i očekuju da Vlada ne pristane na ucjene i presiječe ovu ljetnu pregovaračku zavrzlamu.

Mrsić: Slijedi otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora!

Nema odmora za ministra rada Miranda Mrsića, tvrdog Vladinog pregovarača koji ne odstupa od zacrtanih ušteda i ne nudi obećanja da će oduzeto i vratiti jednom kad prođe kriza. Opet će za stol sa sindikatima javnih službi, s ponudom koju su glatko prihvatili državni službenici i dio javnih – uzimamo dvije božićnice i jedan regres, reguliramo naknadu za prijevoz i smanjujemo dnevnice, a zauzvrat ne diramo plaće i koeficijente.

“Mi ćemo sljedeći tjedan povući poteze koje smo i najavljivali, a to je otkaz Temeljnog kolektivnog ugovora. Odmah ćemo pokrenuti pregovore za novi Temeljni kolektivni ugovor na 4 godine jer ne želimo da javne službe ostaju bez TKU”, rekao je Mrsić.

Ribić: Kada nas orobe, onda ćemo ići na sudove!

Četiri sindikata javnih službi koji nisu pristali na rezanje materijalnih prava niti na arbitražu, neće pristati niti na pregovore o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru, koje ministar rada Mirando Mrsić najavljuje za idući tjedan, čim otkaže postojeći.

Buntovnog Vilima Ribića, šefa Matice hrvatskih sindikata, pregovori ne zanimaju. Dok se ne dokaže suprotno, postojeći Temeljni kolektivni ugovor za njega vrijedi. “Mi nećemo imati nikakve pregovore. Za nas Temeljni kolektivni ugovor važi. Nema pravnih, valjnih razloga za njegovo otkazivanje. To je jedan protupravni postupak. Mi se na taj protupravni postupak možemo žaliti sudovima i policiji. Kao što vas kad netko na ulici orobi, tako ćete vi ići na policiju. Kada nas orobe, onda ćemo ići na sudove”, rekao je Vilim Ribić, šef Matice hrvatskih sindikata.

Na jesen – referendum

Hoće li i kada sindikati tužiti Vladu ovisit će o rezultatu referenduma, što ga na jesen planiraju raspisati među članstvom – s pitanjem pristajete li na ukidanje materijalnih prava. Nikakvog sudovanja tako neće biti dok sindikalno članstvo na referendumu ne odgovori na navedeno pitanje.

“Ako slučajno to bude većina i oni glasujući za Vladinu ponudu nas primoraju da mi to potpišemo, mi idemo onda to potpisati. Onda nema potrebe ni za tužbama, ni za štrajkom, ni za arbitražom, ni za mirenjem. Mi bi, da nisu godišnji odmori, proveli referendum odmah, ali kako da sada provedemo referendum. Jedino da idem po plažama i pitam tko je srednjoškolski profesor i znanstvenik”, izjavio je Ribić.

“Previše smo vremena potrošili na ovo njihovo prepucavanje”

S druge strane sindikalne barikade, žaljenje zbog rastegnutih pregovora i spremnost da se još jednom s vladajućima sjedne za stol.

“Previše smo vremena potrošili na ovo njihovo prepucavanje. Demokratsko je pravo da rade što hoće, ali je demokratsko pravo da ne sprječavaju sindikate koji žele od dva zla izabrati manje zlo, da to naprave”, govori Spomenka Avberšek u ime četiri sindikata koji su pristali na kresanje materijalnih prava i koji očekuju da Vlada idućeg tjedna promptno reagira i dogovori s njima novi Temeljni kolektivni ugovor, bez obzira na sindikate koji ne žele sudjelovati u pregovorima.

“Nama je više dosta i Ribića i sličnih Ribića. Možemo se inatiti, ali ne možemo biti iracionalni. Vlada Republike Hrvatske svakome će ponuditi da uđe u pregovore. Zakon o reprezentativnosti omogućuje sada da netko kaže `hvala, ja to neću`, ali mu ne omogućuje da oni koji to žele, da to potpišu”, rekla je Avberšek.

Ribić, dakako, ima drugačije tumačenje Zakon o reprezentativnosti koji je jučer stupio na snagu i za sada ga se njegove odredbe ne tiču. “On će se nas itekako ticati kada mi budemo morali pregovarati jer on uređuje sastave pregovaračkog odbora. On zapravo silno komplicira i otežava postupak kolektivnog pregovaranja nakon što se pojavi inicijativa. Šest mjeseci će trebati da se sastavi pregovarački tim”, rekao je Ribić.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!