Ribić: Ako otkažu KU, zatrpat ćemo sudove tisućama tužbi

(24 sata) Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, u petak navečer u emisiji ‘Karte na stol’ Osječke televizije oštro je reagirao na najavu Vlade da će ponedjeljak otkazati kolektivne ugovore s javnim službama i započeti pregovore oko novih.

– Zatrpat ćemo sudove s tisućama tužbi, javne financije izgubit će milijarde kuna, odvjetnici će sjajno zaraditi, a kada rejting agencije saznaju da Vlada ulazi u novi avanturizam i ne poštuje ugovorne obveze prema zaposlenicima, Hrvatskoj će tek tada pasti rejting – rekao je Ribić.

Ribić smatra da Vlada smanjila prihode u proračunu za dvije milijarde kuna zbog volje vladajuće politike, a ne zbog stanja u gospodarstvu.

‘Vlada laže, novca ima’

– Kakve veze ima naša božićnica od 320 milijuna kuna u ovoj godini s izlaskom iz ekonomske krize? U civiliziranoj i odgovornoj zemlji ne može se sastavljati državni proračun, a ne uzeti u obzir ugovore koje je Vlada potpisala sa svojim građanima. Sve druge ugovore – s financijskim institucijama, drugim državama, s kapitalom… – ugradila je u proračun, samo radne ljude prethodno nije ni pitala žele li se odreći svojih prava. I sada, navodno, nema novca – kaže Ribić i dodaje da se masovno laže jer Vlada novca ima.

– Proračun se puni iznad očekivanja, čak 4,5 posto bolje nego lani. Tu je turistička sezona, HNB im je doznačio 480 milijuna kuna. Mi smo bili spremni odreći se tih naknada samo da ne ugrozimo kreditni rejting kada nam u rujnu dođu rejting agencije, kada nas je Vlada već stavila pred gotov čin. Ali nama je standard već pao 16-17 posto u odnosu na 2009, a sada bi nam i dalje obarali standard za 20-30 posto. Toga nije bilo ni u jednoj europskoj zemlji! Hrvatska nije poput Španjolske i Grčke i nema ekonomskih razloga za takve postupke – tvrdi Ribić.

‘Ako padne rejting, isključivi krivac bit će Slavko Linić’

Ako Hrvatskoj padne kreditni rejting, Ribić tvrdi da će za to odgovoran biti isključivo – Slavko Linić.

Čelnik Matice hrvatskih sindikata kaže da su Linićev ‘kapric i tvrdoglavost takvih razmjera da je spreman dovesti u pitanje kreditni rejting zemlje samo da nam im ne vrati oduzete naknade nakon što zemlja iziđe iz krize’.

– Naša četiri sindikata predložila su Vladi da nam oduzeto vrati kada BDP naraste koliko oni kažu, ali nisu uopće htjeli o tome razgovarati. Kažu da ne mogu zaduživati sljedeću vladu?! Prvo, to je laž. Čim uzmu kredite, zaduže sljedeću vladu. Bude li se gradio Pelješki most, što će drugo raditi nego zadužiti sljedeću vladu, kao i za koncesionarske ugovore. Drugo, ako Linić ne želi zadužiti sljedeću vladu, misli li da za tri i pol godine mandata neće zemlju izvesti iz krize ili da neće dobiti sljedeće izbore? Oni bi htjeli sav bijes javnosti preusmjeriti prema nama i naši članovi ne predstavljaju im nikakav faktor – oštar je Ribić.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!