Referendum pa odluka o štrajku

(HRT) Čelnici tri sindikata iz područja obrazovanja učlanjeni u Maticu hrvatskih sindikata najavili su da će među svojim članovima, najvjerojatnije početkom rujna, provesti referendum o prošlotjednoj odluci Vlade o ukidanju dodatka prosvjetarima na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto ovisno o godinama staža te o tomu jesu li zbog sindikalnih zahtjeva u sporu s Vladom i treba li arbitraža.

O ishodu referenduma ovisit će i organiziranje štrajka prosvjetara na jesen, najavili su na konferenciji za novinare predsjednici Matice hrvatskih sindikata i Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec te Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić.

Ribić je najavio i da će se njegov sindikat znanosti i visokog obrazovanja, ako i kada nastupi primjena odluke o ukidanju naknada na plaću učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, tražiti odgodu i odreći se naknade od 2,3 posto što na plaći iz srpnja trebaju dobiti svi zaposleni u obrazovanju. Dodao je da detalje o takvom činu solidarnosti trebaju još definirati, na što je Mihalinec kazao da bi to bio zapravo najveći čin solidarnosti među sindikatima otkako je samostalne Hrvatske.

Nazivajući odluku Vlade o ukidanje naknada na plaće od 3, 5, 7 i 9 posto učiteljima i nastavnicima odmazdom, kaznom, ucjenom, osvetom prema prosvjetarima, jer se time neće puno uštedjeti, sva tri čelnika sindikata naglasili su i kako time Vlada pokazuje potpuno krivi smjer jer nijedna zemlja nije slično učinila obrazovnom sustavu koji jedino može pokrenuti zemlju. Po izračunima sindikata, ukidanjem tih naknada na godišnjoj se razini štedi 300 do 350 milijuna kuna, a do kraja ove godine tek 80 do 85 milijuna kuna. To i nije neka velika ušteda, a pogotovo nije blizu onih dvije milijarde kuna o čemu priča Vlada, kazao je Laktašić.

Odluke Vlade nisu ni pravedne ni smislene, a još više ih smeta, kako kaže, licemjerstvo ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića koji se općenito ispričava zbog te odluke, umjesto da se ispriča u svoje ime i podnese ostavku što je govorio da će učiniti, ako se plaće u obrazovanju smanje.

Ribić smatra i da su izjave premijera Zorana Milanovića nepristojne kada kaže da bi Vlada te naknade isplatila da su sindikati popustili, što se, kako je kazao, moglo eventualno očekivati u komunizmu, ali ne i danas. Nekorektnim drži i premijerove izjave da su sindikati nesvjesni teških vremena, jer su sindikati toga itekako svjesni, a posebno prosvjetari kojima su plaće od 2009. do danas već pale za 16 posto, što zbog inflacije što zbog njihova odricanja.

2 Comments

  1. Muljator Ribić opet mulja. Prije nego bilo što govori o sadašnjim plaćama nastavnika trebao bi nam se ispričati zbog učinjenih promašaja, a posebno onih iz 2006. godine. Ako je on zaboravio nisu baš i svi ostali. Tada nas je uvjeravao u ogroman uspjeh potpisanog Sporazuma o plaćama po kojemu je plaća nastavnika početnika u razdoblju od 2009. do 2012. trebala porasti za nekih 28% ( sa 7312 na 9510). Sada taj isti Ribić bez imalo srama izjavljuje kako su plaće u tom razdoblju pale za 16% pa je dakle njegov promašaj samo 48%. Sigurno se nakon toga treba zapitati može li takova osoba i nadalje zastupati naše interese i može li joj se uopće vjerovati.
    Druga stvar koja nastavnike zbunjuje su izjave koje se međusobno kose. Tako Branimir Mihalinec u priopćenju od 19. 7. pravdajući provođenje referenduma kaže: „ Naime, nakon zaključivanja Kolektivnog ugovora, ugovorena prava postaju individualno prava svakog člana sindikata, i nažalost – svakog nečlana sindikata. Svog individualnog prava mogu se odreći samo oni.“ Naime, ako je točno da se prava iz kolektivnog ugovora može odreći samo svaki član jer je to njegovo individualno pravo, čemu onda referendum. Što ako se na referendumu tog prava odreknu njih 60%. Da li će se onda to individualno pravo oduzeti i ostalima ili će ga oni i dalje zadržati.

  2. Ako nastavnicima ukinu dodatak od 3,5,7,9% oniiz znanosti i visokog obrazovanja će se u znak solidarnosti odreći povećanja od 2,3%. Znači ako susjedu krepa krava onda u znak solidarnosti i ja ubijem svoju. Baš sam mu pomogao.I kako se to može bez referenduma kad se naše odricanje ne može bez referenduma. Ipak bi trebali paziti što govore.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!