Milanovićeva isprika prosvjetarima: “Sori bat jebiga”

Piše: Tomislav Klauški

(Index.hr) Na ovakav cinizam dugo već nismo naletjeli.

Hrvatska Vlada prvo je na svojoj Facebook stranici objavila kako se “ne smiju smanjivati plaće ljudima u državnoj upravi jer bi to dovelo do toga da oni najstručniji odu u privatni sektor”, da bi na toj istoj stranici par tjedana kasnije nastavnicima koji se bune zbog smanjenja plaće sugerirala da “probaju privatni sektor”.

Pritom im je udijelila dragocjenu informaciju kako je “teško vrijeme dobro za pokretanje vlastitog posla”, jer će “od jeseni biti moguće pokrenuti d.o.o. sa ukupnim troškovima manjim od 1000 kn”.

A onda se premijer Zoran Milanović ispričao prosvjetarima zbog odluke o smanjenju plaće, poručivši kako Vlada u ovom trenutku nema drugih rješenja.

Jer on, eto, mora uhljebiti armiju svojih “slinavaca”. Da ne bi zbrisali u privatni sektor.

Poruka je jasna. Vlada nema novac za profesore i nastavnike, ali ima za desetine tisuća parazita po ministarstvima, državnim agencijama, javnim poduzećima, županijama, gradovima, općinama, kao i za povećanje plaća direktorima u Hrvatskim željeznicama.

No, umjesto da se javnosti ispriča zbog toga što vladajuća koalicija već pola godine HDZ-ove jebivjetre postojano zamjenjuje svojim, Milanović se ispričava nastavnicima kojima se zbog tih istih jebivjetara smanjuje plaća.

Ispričava se što se “sve lomi preko onih koji rade najpodcjenjeniji intelektualni posao”, istodobro ne čineći ništa kako bi se sve slomilo na onima koji to zaslužuju.

Ali tako je, kako je. Sori bat jebiga.

SDP-ov premijer ne smatra da bi bilo pošteno uzeti parazitima kako bi se dalo nastavnicima. Za njega je poštenije uzeti (i) nastavnicima kako bi paraziti sačuvali posao i plaću. Svi se trebaju jednako odricati.

Na to smo, nažalost, već navikli. Naše društvo već odavno ne ovisi o znanju, nego o stranačkoj knjižici.

Svejedno, ovo natezanje sa sindikatima, Linićeve ucjene kombinirane s Milanovićevim isprikama, otkriva nove dimenzije licemjerja i cinizma.

Naročito kad se u cijelu priču uključi i ministar Željko Jovanović, koji je prije dva mjeseca najavljivao da više neće biti ministar ako će se smanjivati plaće učiteljima i nastavnicima, a sada tvrdi kako će “s grčem u želucu” glasati za smanjenje plaća prosvjetarima. Uz ispriku, naravno.

Jer, ipak su sindikati krivi za sve.

Nije kriva Jovanovićeva vlada koja je nesposobna priskrbiti novac za one koje smatra najpodcjenjenijim i čiji rad barem deklarativno proglašava najvrjednijim. Krivi su prosvjetari koji nemaju razumijevanja za vlast koja iz jednog sve praznijeg kazana treba nahraniti i gomile parazita.

Onih koji su, kako Vlada poručuje preko Facebooka, previše dragocjeni da bi ih se pustilo da unište i privatni sektor.

Uglavnom, kako sada stvari stoje, Vlada će i dalje isplaćivati 21 milijardu kuna, a da nije baš sigurna kome, budući da je ministar Arsen Bauk priznao da će registar zaposlenih u javnih i državnim službama biti u punoj funkciji tek za godinu i pol.

Dotad će Vlada ratovati sa sindikatima, nastavnike tjerati u privatnike, privatni sektor uništavati na račun državnog, a državni proračun i dalje koristiti za uhljebljivanje podobnih.

Možda bi premijer i za to mogao uputiti jednu ispriku.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!