Ravnatelja gimnazije, člana HDSSB-a, izabrali po preporuci Crkve

(Jutarnji list) Preporuka župnika i članstvo u HDSSB-u bili su presudni za izbor Zlatka Mrkića na funkciju ravnatelja đakovačke Gimnazije A. G. Matoša. Nakon što je na sjednici Školskog odbora u ponedjeljak navečer, uz Mrkićevu molbu kojom se javio na natječaj, pročitana preporuka velečasnog Tomislava Ćorluke, župnika Župe Svih svetih i dekana Đakovačkog dekanata Đakovačko-osječke nadbiskupije, s četiri glasa za i tri protiv Mrkić je izabran za ravnatelja. U Ćorlukinoj preporuci stoji kako Mrkić “životom i radom promiče kršćanske vrijednosti”, te kako je mentor i aktivni član Župne zajednice Svih svetih. Nadalje, stoji u preporuci, Mrkić je “član uredničke ekipe glasila Župe Svih svetih”, a u tom je glasilu objavio “nekoliko tekstova, mozgalica…”

Sekularna država

U sekularnoj državi kakva je Hrvatska neobično je da se preporuka župnika razmatra na sjednici tijela koje odlučuje o izboru ravnatelja.

Zapreka izboru Mrkića za ravnatelja đakovačke Gimnazije A. G. Matoša nije bio ni otkaz u Obrtničkoj školi Antuna Horvata u Đakovu, gdje se zaposlio 16. siječnja 1995. Kad se zapošljavao, tvrdio je da ima diplomu profesora fizike, no kako diplomu nije donosio, ravnateljica je nakon nekoliko upozorenja nazvala Pedagoški fakultet u Osijeku, gdje su joj rekli da Mrkić ima još 11 nepoloženih ispita. Zbog toga je 30. rujna 1995. dobio otkaz. Diplomirao je tek 13. studenoga 1999. i tada stekao zvanje profesora matematike i fizike.
Google oglasi

Vrhunski rezultati

– Ne želim davati izjave za medije, rasprava o tome bila bi ispod moje razine – rekao nam je Mrkić u srijedu prijepodne kada smo ga željeli upitati je li član HDSSB-a i kako ta stranka reagira na činjenicu da se lažno predstavljao kao profesor četiri godine prije nego što je diplomirao. Tajnik đakovačkog HDSSB-a Zvonko Plavčić demantirao je Mrkićevo članstvo u toj stranci nakon što je u priopćenju djelatnika Gimnazije u povodu Mrkićeva izbora isplivao skandal o njegovu otkazu zbog lažnog predstavljanja. Činjenica je međutim da je Mrkić upravo zaslugom HDSSB-a postavljen u Školski odbor Srednje strukovne škole Braće Radić u Đakovu te u Upravno vijeće đakovačkog Doma za starije i nemoćne osobe, kao i da je bio pozvan za predavača na pripremi maturanata za državnu maturu u organizaciji HDSSB-a.

Svih 48 djelatnika đakovačke Gimnazije A. G. Matoša potpisalo je u utorak peticiju kojom se protive izboru Mrkića, tražeći od ministra Željka Jovanovića da preispita izbor ravnatelja s obzirom na nesumnjivu političku pozadinu slučaja. Oni su čvrsto stali uz dosadašnjeg ravnatelja Miru Šolu, za kojeg tvrde da je iznimno stručna i sposobna osoba, što potkrepljuju i zavidnim ostvarenim rezultatima te srednje škole. Peticiju je potpisala i Mrkićeva šogorica, profesorica u Gimnaziji A. G. Matoša.

“Po uspješnosti na državnoj maturi među prvih 20 smo u Hrvatskoj, Gimnazija je postigla izvrsne rezultate na sportskim natjecanjima, aktivno smo uključeni u međunarodne projekte, a sve to rezultat je izvrsne suradnje ravnatelja sa zaposlenicima i učenicima”, stoji u peticiji koju je potpisao cijeli kolektiv.

Osobni integritet

U Gimnaziji za Miru Šolu imaju samo riječi hvale. Jedina mu je mana, kažu, što ne pripada ni jednoj stranci i što se isključivo bavio stručnim radom te što se nije politički angažirao. Šola je, kažu profesori, imao dovoljno osobnog integriteta i odbio je pritisak da zaposli profesoricu kemije, sestričnu HDSSB-ova zastupnika Ivana Drmića.

– Nazvali su me iz Upravnog odjela za prosvjetu Osječko-baranjske županije, gdje je na vlasti HDSSB, i rekli kako bih trebao primiti Drmićevu sestričnu. Odbio sam to učiniti, vodeći računa da posao dobije najstručnija osoba – kaže Miro Šola. To mu je zamjereno i sada vraćeno kad je raspisan natječaj, nakon što mu je istekao drugi četverogodišnji mandat.

Jovanović: Crkva, a ni stranke ne mogu birati ravnatelje škola

– Procedura izbora ravnatelja škole je jasna: odluku donosi školski odbor, a ministar daje suglasnost na temelju natječajne dokumentacije koju školski odbor dostavlja nakon provedbe natječajnog postupka. U konkretnom slučaju, još nismo dobili taj materijal pa ne mogu govoriti o tom primjeru. Naravno, i sada ponavljam da svaki ravnatelj škole mora biti osoba besprijekornih stručnih, ljudskih i moralnih vrijednosti, te da nitko tko ne ispunjava te kriterije ne smije biti izabran za ravnatelja. Dakle, ako je neki školski odbor izabrao osobu upitnih moralnih, stručnih i ljudskih kvaliteta, takva osoba nikad neće dobiti moju suglasnost, a pokrenuo bih i pitanje rada članova tog školskog odbora. Jednako tako, kao ministar, oštro se odupirem bilo kakvom nestručnom pritisku na školski odbor kod donošenja odluka, odnosno ni političke stranke ni Crkva nemaju što tražiti u postupku odlučivanja o ravnatelju – kaže ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u izjavi za Jutarnji list.

1 Comment

  1. Tragično. I licemjerno. Švedska ministrica ne plati TV pretplatu i kao državni dužnosnik odmah mora odstupiti, iako je naknadno platila. U Hrvatskoj glavna oporbena stranka, koja kad god počne pričati o moralnim vrijednostima izaziva salve gnušanja i nevjerice, koketira s osuđenim ratnim zločincem, a ovaj ravnatelj ne bi smio prismrditi školi, a kamo li dobiti tako uglednu poziciju. No to je u duhu naše tradicije, ne postoji politička smrt, ne postoji čast, plati, odreci se koje čega i bit će ti oprošteno. I onda i ovo nanovo. Sram neka bude taj školski odbor. Beskičmenjaci.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!