Korupcija: Kad odbijenica stigne prije sjednice na kojoj se razmatrala molba

(Index.hr) Redakciji Indexa pismom se obratio čitatelj, koji je želio ukazati na dobro poznatu korupciju i nepotizam koji vladaju u hrvatskom školstvu, pogotovo kad je riječ o zapošljavanju. Međutim, on je svoje pismo potkrijepio odbijenicom iz koje se jasno iščitava da je ona sročena i poslana i prije sjednice na kojoj se o njegovoj molbi trebalo raspravljati.

Poštovani,

kao što već sigurno znate, naše je školstvo, kao i ostatak države, obraslo korupcijom. Da je teško zaposliti se u prosvjeti, to mi je već bilo jasno, no ovo što sam danas vidio me zaprepastilo. Prije nešto manje od dva mjeseca sam se prijavio na natječaj za učitelja informatike na određeno vrijeme u jednoj osnovnoj školi.

Do danas nisam dobio odgovor, a danas je stiglo ovo što možete vidjeti na slici linkanoj na kraju maila. Ne samo da su čekali sa sjednicom više od mjesec dana nakon isteka natječaja, nego su odbijenicu napisali prije nego je i sama sjednica održana. Prije nego sam se i prijavio na natječaj sam zvao školu koja ga je i objavila te su mi rekli da je gospođa koja je prije predavala na bolovanju već dva tjedna, što bi značilo da gotovo dva mjeseca nitko nije radio na tom mjestu.

Onima koji su bolje upoznati sa stanjem u prosvjeti je jasno da je na tom radnom mjestu već netko bio zaposlen i da je natječaj objavljen samo radi reda, ?šo je standardna praksa u hrvatskim školama. Odabir zaposlenika je prepušten pročelniku Ureda za prosvjetu u županiji i samom ravnatelju pojedine škole, koji onda zapošljavaju svoje podobnike bez da se poštuju ikakvi kriteriji. Kandidati koji se prijave često nikada ne saznaju niti tko je primljen na to radno mjesto. Znam da osobno ne mogu ništa promijeniti po tom pitanju, ali bih volio da ovo i druge potakne da se više istraži korupcija u hrvatskom školstvu.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!