Vukovar: Naložena hitna sanacija, a kada će obnova – ne zna se

(Glas Slavonije) U Osnovnoj školi Nikole Andrića – jedinoj u Vukovaru koju je u poslijeratnim godinama zaobišla obnova – nedavno je Državni inspektorat obavio inspekcijski nadzor zbog lošeg stanja objekta u koji na nastavu svakodnevno dolazi 277 učenika.

Nadzorom inspektora rada potvrđen je niz problema u neobnovljenoj zgradi, zbog čega je naloženo žurno otklanjanje nedostataka koji predstavljaju opasnost za učenike i 50-ak djelatnika. Prema obavijesti koju su nam dostavili iz Državnog inspektorata, nadzorom su potvrđeni problemi na koje iz škole u Voćarskoj ulici svake godine upozoravaju i šalju elaborate u nadležno ministarstvo u Zagrebu. Među ostalim, u informatičkom kabinetu teško je osigurati prozračivanje jer su trošni prozori zakovani čavlima, dok s oštećenog zida pokraj prozora u učionicu s djecom otpada žbuka. “Vanjski dio građevine oštećen je zbog ratnih djelovanja od gelera, pa komadi žbuke mogu ugroziti sve koji se kreću i obavljaju poslove oko škole, osobito djecu prilikom ulaska i izlaska iz škole”, stoji u obavijesti o inspekcijskom nadzoru, nakon kojeg je posebno upozoreno na loše stanje elektroinstalacija u cijeloj školskoj zgradi. Doneseno je i rješenje o zabrani uporabe instalacija dok se, nakon nužnih radova, ne utvrdi da su ispravne prema propisima zaštite na radu.

Ravnatelj škole, Željko Kovačević (na snimci), rekao je jučer kako su dobili rok od 60 dana za hitne intervencije.

– Već radimo na otklanjanju nedostataka. Zbog opasnosti, dva metra oko školske zgrade treba postaviti vrpce koje će upozoravati i priječiti prilaz – kaže ravnatelj i dodaje kako je najveći problem sa strujnim instalacijama.

– U informatičkoj učionici sada nema nastave, a u školi se zasad neće koristiti ni nastavna učila jer se struja ne koristi. Pokušavamo naći rješenje da se instalacije saniraju – dodaje ravnatelj, koji se za pomoć obratio i Vukovarsko-srijemskoj županiji, u čijoj je nadležnosti ta škola, koja se financijski već iscrpila stalnim popravcima. Ponovno se obratio i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Ravnatelj Kovačević, u čijoj školi nastoje brojnim aktivnostima, trudom i optimizmom nadomjestiti učenicima sve ono što nemaju u trošnoj školskoj zgradi, podsjetio je još jednom kako je OŠ Nikole Andrića u program obnove ušla još 2006. godine. Međutim, po svemu sudeći dugo očekivana i desetak milijuna kuna “teška” obnova škole, specifične po učenicima nekoliko nacionalnosti, negdje je – zapela.

“Bez države, novca za obnovu škole nema”

Pročelnik Odjela za školstvo, kulturu i šport Vukovarsko-srijemske županije, Grga Krajina, komentirao je kako su problema jedine neobnovljene škole u Vukovaru svjesni, ali i da “bez države, novca za obnovu nema”. “Učinit ćemo koliko možemo u dijelu hitnih intervencija i poduzeti sve da djeca budu sigurna”, rekao je. Dodao je i kako bi se do početka sljedeće školske godine rješenje za školu u Voćarskoj moralo naći. U spomenutom uredu potvrdili su da je škola bila u projektu gdje je 50 posto novca išlo od Svjetske banke, ali zbog problema s dokumentacijom na kraju nije ušla u proces obnove, a poslije nije bilo novca. Nominirana je za obnovu, no nitko ne zna reći kada bi do nje doista moglo i doći.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!