“Ne podmećite nam diskriminaciju”

Emisija Hrvatskog radija “Deveti krug”, emitirana u utorak, 5. lipnja, s temom “Djeca diskriminirana jer roditelji nemaju”, praktički je optužila nastavnike da diskriminiraju učenike lošijeg imovinskog stanja. Kolegica Ivana Valjak Ilić, članica upravnog odbora udruge “Nastavnici organizirano”, poslala je pismo uredništvu u kojemu upozorava da je takvo mišljenje daleko od stvarnosti.

Emisiju možete skinuti ovdje, a pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

današnja emisija Radio Sljemena „Deveti krug: Djeca diskriminirana jer roditelji nemaju“ , te popratna rasprava koja se razvila na stranici Radio Sljemena u sklopu društvene mreže Facebook uvrijedila je ne samo mene, nego i moje kolege učitelje i nastavnike, a vjerujem i sve slušatelje koji su od vas navikli samo na profesionalnost i novinarsku etičnost.
Gospođa Radaljac Krušlin osvrnula se na temu diskriminacije učenika slabijeg imovinskog stanja. Iako su se u emisiji apostrofirali nastavnici kao nositelji diskriminacije, u goste nije pozvala nikoga od nastavnika. Njezina se gošća, psihologinja po struci, osvrnula i na diskriminaciju među djecom. Generalizirajući i paušalno ocjenjujući stanje u hrvatskom obrazovnom sustavu glede tretiranja učenika iz financijski slabijih obitelji, pokazala je da je temi pristupila površno i pristrano. U goste nije pozvala nikoga od nastavnika, a prvi slušatelj koji se javio bio je zgrožen polaznom tezom da takve diskriminacije uopće ima, te da on to kao roditelj nije nikada doživio. Voditeljica je to komentirala kao sreću tog slušatelja, te nastavila inzistirati na ideji užasa netolerancije prema siromašnoj djeci u hrvatskim školama, sve vrijeme inzistirajući na negativnoj ulozi nastavnika. Njegov se komentar utopio u bujici komentara suprotnoga stava koji su uslijedili. Liniju nije bilo moguće dobiti, a nitko od slušatelja koji su se javili nije učitelj ili nastavnik.
Takvo uopćavanje nije svojstveno radiopostaji vašeg ugleda, te mi je žao nam je što je do toga došlo, ali vjerujem da je bila riječ o brzopletoj omašci i da će ostale emisiještogod biti odrađene s nešto manje jednostranosti i više profesionalnosti.

Osuđujem svaki oblik diskriminacije, pa tako i imovinsku. Niti kao učenica osnovne škole, kasnije gimnazije, a niti danas kao učiteljica nisam niti jednom bila svjedokom diskriminatornog stava svojih kolega prema učenicima koji nemaju novca. Dapače, više sam puta u na radnom mjestu doživjela da se inzistiralo na gratis mjestima u autobusima koji su učenike vozili na izlete, da je moguće u kinima i kazalištima dobiti gratis ulaznice za učenike kojima bi to bio prevelik izdatak, a čak nam je i fotografkinja koja nas je snimila za razredne fotografije izašla u susret s nekoliko gratis fotografija po svakom razrednom odjeljenju. To je samo djelić dobrote kojoj često svjedočim, ne samo među učiteljima, nego i kod onih koji s nama učiteljima na ovaj ili onaj način surađuju. A s obzirom na materijalni status, vjerujem da je svima jasno na kojoj strani diskriminacije bismo se mi učitelji i nastavnici mogli naći.

Ivana Valjak Ilić, prof.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!