Sirovatka: Odgovori su bili u tekstu uz postavljeno pitanje, dakle radilo se o razumijevanju teksta

(Index.hr) Ravnatelj Nacionalnog centra Goran Sirovatka gostovao je u emisiji Radio Studenta gdje je pokušao objasniti maturantima kako su se trebali pripremiti za maturu iz hrvatskog jezika, te što misli jesu li pitanja bila preteška. Sirovatka je najavio kako će cijeli test i odgovori na pitanja biti objavljeni u ponedjeljak ujutro na službenim stranicama Centra, a tada ćemo i sami vidjeti jesu li maturanti s pravom ogorčeni.

“Tražimo odgovore, stručna skupina će obrazložiti sve”

“Jednako kao i srednjoškolci vidio sam sve što se pisalo na mrežama, pokušavamo naći odgovore. Dogovorili smo se sa stručnom skupinom da napravi kraće obrazloženje o tome što se tražilo, koja je bila svrha rada i kako je bio osmišljen ispit, iako je sve to bilo napisano u ispitnom katalogu koji je objavljen u rujnu prošle godine.”, kazao je Sirovatka te spomenuo jedan primjer koji svjedoči o tome da se neki i nisu baš pripremili za maturu.

“Prije nepuna dva sata stiglo je pitanje u Nacionalni centar: koje to lektire treba za sutrašnji esej pripremiti?Veliki broj naših srednjoškolaca, nažalost, nije to pripremao na vrijeme, pripremali su se prema ispitima, prema pripremama. Možda to nije dobro, možda je to ipak trebalo pročitati malo ranije, koja je lektira potrebna. A to sve piše”.

O prepisivanju i detaljnim pitanjima: “U škole ćemo poslati inspekciju”

“Ispite su sastavljali nastavnici srednjih škola iz Zagreba, Splita, Osijeka i Varaždina. Mijenjaju se sastavljači svake godine, oni su pratili ispitni katalog. Pitanja o Juditinom prstenu, broju ljudi u čamcu, moram napomenuti da su odgovori bili u tekstu koji se nalazi odmah uz postavljeno pitanje, znači radilo se o razumijevanju pročitanog teksta”, komentirao je Sirovatka najčešća pitanja koja danas postavljaju maturanti.

“Ja nisam profesor književnosti i ne bih se želio miješati u struku, ja vjerujem u ljude koji predaju u školi.”, dao je podršku sastavljačima pitanja ravnatelj Centra.

“Nije se sigurno igralo na pogađanje, jer su profesori radili pitanja u skladu sa svojom strukom. Ispit je imao i stručnu recenziju prije nego je pušten u opticaj. Stručna skupina koja je radila ispit ima moje puno povjerenje. Naravno, uvijek se čuju negativni komentari, naravno da pozitivnih neće biti toliko. Tko će reći: kakav je ovo dobar ispit bio, pa kako se nitko nije prije sjetio nešto tako sastaviti. Da su bili pozitivni komentari, ne bi se ni sastali ovdje”, komentirao je Sirovatka.

Jedno od pitanja postavljenih u emisiji Radio Studenta odnosilo se i na prepisivanje.

“Veliki problem je prepisivanje u školama, kao i na državnoj maturi. Zato na ispitima nisu bili nastavnici iz tog predmeta već drugi. Naišli smo na Facebooku na neke komentare da su učenicima profesori pomagali prilikom ispita, doznali smo koje su to škole i šaljemo inspekciju da provjerimo o čemu se točno radilo. Ako se to potvrdi u toj školi će se poništiti ispit! Vjerujem da najveći dio profesora pošteno radi svoj posao.”, kazao je Sirovatka.

Što ako nije bio ponuđen točan odgovor?

Jedna je učenica pitala što s pitanjima na koja nisu bili ponuđeni točni odgovori. Naime, spomenula je kako u čitankama piše da je Crni mačak pripovijetka, a taj odgovor nije bio ponuđen! Kazala je da je još takvih pitanja.

“Ne znam odgovoriti na ta pitanja. Naša stručna skupina će odgovoriti na to pitanje i usporediti s čitankama pa ćemo postupiti u skladu s tim. Ako se utvrdi da se na jedno pitanje moglo odgovoriti na dva načina ili nije bilo moguće odgovoriti svim učenicima se daje bod kao da su točno odgovorili”, rekao je Sirovatka.

Osvrnuo se i na prepucavanje učenika iz strukovnih škola i gimnazija. “Vjerujem da je učenicima strukovnih škola jako teško. No, veliki broj strukovnih škola ima istu satnicu primjerice za matematiku kao i gimnazije. Oni nisu diskriminirani jer su izabrali strukovnu kolu i imaju nakon završetka školovanja mogućnost za zaposlenje. Gimnazijalci to nemaju. Nisu naši učenici strukovnih škola podcijenjeni, ima ih puno na fakultetima i vrlo su uspješni studenti.”. komentirao je Sirovatka.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!