Priopćenje MZOS-a: Priznat će se i odgovori koji nisu upisani u list za odgovore

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izdalo je priopćenje u kojemu se obećava dodatno razmatranje ispita iz hrvatskog jezika i književnosti koje je jučer i danas podiglo toliku buru. Između ostalog, test će riješiti i profesori književnosti, a ministar je najavio “osnivanje posebnog tima” koji će ocijeniti testove u kojima su učenici “zbog stresa” propustili prepisati odgovore na za to predviđeni list za odgovore.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Ukoliko se pokaže da pojedina pitanja iz testa hrvatskog jezika koji su učenici rješavali nisu i ne mogu biti pokazatelj njihovog znanja, tražit ćemo da ih Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ne boduje prilikom ocjenjivanja kako učenici ne bi bili oštećeni i kako to ne bi bio razlog da ne upišu željeni fakultet”- poručio je ministar Jovanović.

Nitko od učenika koji su izišli na državnu maturu neće biti oštećen – poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr.sc. Željko Jovanović nakon sastanka s Goranom Sirovatkom, ravnateljem Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanje koji provodi ispite državne mature.

“Nakon pisanja testa iz hrvatskog jezika, javio mi se veliki broj ogorčenih učenika ali i njihovih roditelja koji su se žalili da pojedina pitanja na testu nisu objektivni pokazatelj njihovog znanja” – rekao je ministar Jovanović. Slijedom toga, a da bi utvrdili koliko su te tvrdnje točne, ministar je okupio ekspertni tim koji će napraviti kvalitativnu analizu cijelog testa. Ekspertni tim, kojeg čine profesori hrvatskog jezika iz škola i sa sveučilišta, sastat će se sutra, a rezultati njihove analize će biti objavljeni u ponedjeljak.

“Ukoliko se pokaže da pojedina pitanja iz testa hrvatskog jezika koji su učenici rješavali nisu i ne mogu biti pokazatelj njihovog znanja, tražit ćemo da ih Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ne boduje prilikom ocjenjivanja kako učenici ne bi bili oštećeni i kako to ne bi bio razlog da ne upišu željeni fakultet”- poručio je ministar Jovanović učenicima s napomenom da zbog svega ne budu u stresu i da svu svoju koncentraciju usmjere prema novim ispitima koji ih čekaju.

Ni oni učenici, koji su u strahu od ispita ili zbog stresa svoje odgovore bilježili samo u ispitnu knjižicu, a ne i u za to predviđeni list za odgovore, neće biti oštećeni. Naime, ministar Jovanović je tražio da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja okupi poseban tim koji će ocjenjivati upravo takve testove. “Nema smisla da učenici ne budu ocjenjeni prema svom znanju iako odgovore nisu pisali u za to predviđene “kućice”. Inzistirat ću na tome. Iako to kao ministar ne mogu “narediti” ali evo i ovim putem apeliram na vodstvo centra da najprije vode brigu o dobrobiti učenika, a ne ispunjavanju administrativnih formi” – rekao je ministar Jovanović i ponovio kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije nadležno za provođenje ispita državne mature, niti je bilo tko iz Ministarstva sudjelovao u pripremi državne mature. Naime, radne skupine za sastavljanje pitanja za pojedine nastavne predmete autonomno je sastavljao Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.
Ministar Jovanović je upozorio i na nepravedan status učenika – maturanata strukovnih škola koji izlaze na ispite državne mature te je najavio kako će se slijedeće godine to promijeniti.

“Pokazalo se da u sadašnjem konceptu mature prevladava gimnazijski program, što strukovnjake dovodi u neravnopravan položaj a to ne smijemo dopustiti” – zaključio je ministar Jovanović.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!