Jovanović: Hitno mi dostavite test! Maturanti i roditelji tvrde da je to iživljavanje na učenicima!

(Index.hr) Ministar Željko Jovanović osvrnuo se na kritike maturanata koji su ogorčeni testom iz hrvatskog jezika na maturi. Maturanti su svoje razočaranje opisivali i na stranicama Vlade RH, gdje su već jučer dobili odgovor kako Ministarstvo i Vlada nemaju veze s pitanjima na maturi. Noćas se na test osvrnuo i ministar školstva na svom Facebook profilu, a njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

Zvali su me ogorčeni maturanti i roditelji tvrdeći da je to iživljavanje na učenicima”

“Prije 7 dana poželio sam svim maturantima puno sreće i uspjeha na Državnoj maturi. Danas, dok sam se vozio iz Zagreba u Split na regionalnu konferenciju o problemu prevencije debljine i šećerne bolesti, nije mi prestao zvoniti telefon od poziva ogorčenih i razočaranih maturanata, njihovih roditelja i nastavnika koji smatraju, najblaže rečeno, da pojedina pitanja u testu iz hrvatskog jezika nisu objektivan test srednjoškolskog znanja, već obično iživljavanje na učenicima!

Teško mi je to komentirati, jer testove nisam vidio, a pitanja za maturu nisu ni na koji način u nadležnosti MZOS. Taj posao je u nadležnosti Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvo nema nikakav utjecaj na formuliranje pitanja.

“Mi ćemo ‘testirati’ test”

Ipak, već tijekom dana zatražio sam od ravnatelja Centra Gorana Sirovatke da hitno dostavi ovogodišnji test iz hrvatskog jezika u MZOS kako bi uz pomoć grupe nastavnika hrvatskog jezika ‘testirali’ i mi taj test. Nakon toga kad vidimo i rezultate koje su maturanti postigli moći ću donijeti i konkretne zaključke i prijedloge.

Nadam se da će ostatak Državne mature biti manje stresan, pa svim maturantima želim da se koncentriraju na ostale testove i da im ovaj prvi dan ne poremeti planove koje imaju za upis na željene fakultete!”

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!