Državna matura iz pakla: “Mnogi grupno rješavaju testove uz pomoć profesora i sad nam se smiju”

(Index.hr) “DRAGA ekipo iz ministarstva obrazovanja, ja zaista ne znam odakle da počnem nakon današnjeg ispita državne mature iz hrvatskog jezika. Do dana današnjeg smatrao sam se ambicioznim i perspektivnim srednjoškolcem, koji će nakon odrađene strukovne škole upisati neki od fakulteta društvenih znanosti i možda napraviti nešto od sebe. Danas je to sve palo u vodu”, požalio se maturant Luka nakon pisanja državne mature.

A on je samo jedan od mnogih koji se požalio redakciji Indexa zbog “abnormalnih” pitanja koja su se našla u današnjem testu iz hrvatskog jezika. “Pisao sam višu razinu današnjeg ispita materinjeg nam jezika i da vam iskreno kažem, zabezeknuo sam se kad sam otvorio onu čudnu space bag vrećicu s ispitnim materijalom. Da sam stajao vjerojatno bi pao na guzicu od šoka, ali eto sjedio sam, pa nije bilo neposredne opasnosti po moju zadnjicu”, nastavlja Luka.

Ujević nerješiva enigma za većinu maturanata

“Sve je počelo s Ujevićem i njegovim tekstom na dijalektu koji je meni vrlo dalek i nepoznat. No to sam nekako pregrizao i uz ironičan smiješak na licu krenuo na tekst ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’. Prilikom čitanja istog imao sam problema i s brojem ljudi u tekstu (ja sam ih nekako uspio nabrojati cak šestoro, ali mi je zdrav razum rekao da bi u malenom čamcu onda nastala poprilična gužva, gangbang moglo bi se reći, a sumnjam da je to bio takav tekst), ali prešao sam i preko toga.

Nadao sam se da cu naići na nekakav pravopis koji bi opravdao potrebu da me nakon sve moje srednjoškolske muke još dodatno pilite u mozak s tim maturama, ali ništa od toga. S tom spoznajom nestao je i zadnji tračak nade da će u ovom testu biti išta što će mi pomoći u daljnjem životu. Dapače, ovaj test će mi vjerojatno biti velika kočnica u daljnjem napretku”, uputio je kritiku tvorcima pitanja Luka.

On nije bio jedini koji je s pisanja testa otišao frustriran. Jedna maturantica, koja je sve četiri godine imala odličan iz hrvatskog jezika, kaže kako joj dosad stečeno znanje nije nimalo poslužilo na današnjem testu. I ona je imala problema s Ujevićevim “Oproštajem”, za kojeg kaže da ga ni većina Dalmatinaca ne razumije, zaključujući kako je tu zapravo riječ o diskriminaciji jer je riječ o dijalektu potpuno stranom velikom dijelu maturanata.

“Prepotentne budale koje sastavljaju državnu maturu tretiraju nas kao pokusne kuniće”

“Osim toga, imali smo ukupno osam tekstova, dok su prošlogodišnje generacije imale mnogo manje. Pitanja o tim tekstovima bila su predetaljna i zahtijevala su vrhunsko predznanje svih segmenata djela (razdoblje, likove, ideju, pozadinu, vokabular), što je u usporedbi s pitanjima iz ranijih godina apsurdno.

I još sve to nekako kod nas gimnazijalaca prolazi, ali zato tvrdnja da netko iz strukovne škole može bez straha pisati višu razinu državne mature apsolutno pada u vodu. Nikakve pripreme nikome nisu pomogle, svi su novce bacili uzalud. A zbog čega? Zbog koga? Zbog nekoliko prepotentnih budala koji ovu maturu sastavljaju i koji na nas gledaju kao na najobičnije pokusne kuniće i stoku koja će raditi sve što oni zadaju i miriti se sa svime. E pa ni ja, a ni nitko iz moje ni proteklih ni budućih generacija NIJE pokusni kunić, niti ćemo se tako ponašati”, poslala je poruku gnjevna maturantica.

Mnogi grupno rješavaju testove uz pomoć profesora i sad nam se smiju

“I da, da nadodam još kako se pojedini učenici po forumima hvale kako su maturu rješavali kao grupni rad, uz pomoć profesora. I sad da oni budu na upisima fakulteta bolje rangirani od mene? Nepravedno, gnjusno i nadasve jadno. To je opis ove državne mature i cijelog našeg obrazovnog sustava koji nas iz godine u godinu sve više i više potkopava”, upozorava za kraj.

Sa sličnim problemom nam se obratio i Tomislav, koji tvrdi da je ispit iz hrvatskog jezika potpuno prilagođen gimnazijskom kurikulumu, a ne i strukovnim školama kako je tvrdio ministar Jovanović. Dapače, kaže kako su “gramatika, njena problematika i razrješavanje taman predviđeni za studenta pete godine Filozofskog fakulteta koji za diplomski rad ima zadatak kompletnog analiziranja svih polja fonologije, fonetike i morfologije”.

Vlada “pere ruke” citiranjem Ustava

Maturanti su se Vladi požalili i direktno preko njenog Facebook profila. “Žalosno… DM HRV Test za ubit se ! hvala vlado!”, poručio je Vladi Valentino. “Baš me zanima kako bi vi u vladi riješili ovu maturu?”, pita se Judita.

A Vlada je preko Facebooka na žalbe frustriranih maturanata odgovorila “pranjem ruku”, odnosno citiranjem Ustava kako bi srednjoškolcima dala do znanja da oni nisu odgovorni za tako teška i besmislena pitanja.

“Vlada RH određuje, usmjerava i usklađuje provedbu politika i programa te u tu svrhu predlaže i donosi strategije, daje smjernice, donosi akte te poduzima druge mjere potrebne za uređenje odnosa iz područja svoje nadležnosti.
Nadalje, Vlada predlaže Hrvatskom saboru zakone i druge akte te državni proračun i završni račun, provodi zakone i druge odluke Hrvatskoga sabora, donosi uredbe za izvršenje zakona, vodi vanjsku i unutarnju politiku, usmjerava i nadzire rad državne uprave, brine o gospodarskom razvitku zemlje, usmjerava djelovanje i razvitak javnih službi te obavlja druge poslove određene Ustavom i zakonom. Dakle, Vlada ne ‘slaže maturu’. Što nije bilo u redu?”, stoji u poruci Vlade.

“Gonite se sa svojim znanstveno-fantastičnim standardima

Možda je najbolji odgovor Vladi dao Luka s početka ove priče: “Ja bi samo htio studirati, pa se zaposliti i od svog rada živjeti. Bez simploka, oronima, i-deklinacija i sličnih gluposti. Baš kao i svaki pošteni Hrvat koji radi da bi se prehranio, tako želim i ja. Vi u ministarstvu možete udarati glavama u tipkovnice što se mene tiče. Mi smo vaša budućnost, nama ostavite zemlju i radna mjesta, a vi se gonite sa svojim znanstveno fantastičnim standardima u tri krasne pičke mile materine!”

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!