Jovanović: Zahvaljujući građanskom odgoju djeca će učiti za život, a ne za ocjenu

“Uvođenjem zdravstvenog i građanskog odgoja škola će postati kvalitetnija i zanimljivija. Mislimo da će rezultati djece postati takvi da se vidi da nisu učili za ocjenu nego za život”, rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u jučerašnjem gostovanju u emisiji “U mreži prvog” na Hrvatskom radiju. Iako je veći dio emisije bio posvećen znanosti i visokom obrazovanju, ministar se osvrnuo i na svoje projekte uvođenja novih predmeta – zdravstvenog i građanskog odgoja – te je spomenuo i plan uvođenja informatike od prvog razreda osnovne škole.

“Naš je cilj uvesti građanski odgoj kao odgoj i obrazovanje za demokratsko građanstvo”, rekao je Jovanović “dakle, da mladi shvate koja su uopće koja su njihova prava, slobode i odgovornosti koje imaju kao građani. Želimo ih poučiti kako da se za njih bore. Mislim da ćemo na taj način smanjiti i nasilje i stvoriti građane koji će ravnopravno i aktivno sujelovati u društvu.”

U emisiju su se mogli javiti i slušatelji tako da se pri kraju emisije javio i “profesor koji predaje u osnovnoj školi” koji je upitao ministra u kojem je području, od sporta, znanosti i obrazovanja, on najstručniji jer ga “mi prosvjetni djelatnici baš i ne doživljavamo kao svojega. Samo neka mi objasni koje su njegove kompetencije za sva, ili barem jedno od ta tri područja.”

Ministar Jovanović je najprije odgovorio da bi “predugo trajalo da objašnjava sve svoje kompetencije” i uputio slušatelja neka pogleda internet stranicu Vlade i “tamo će sve vidjeti”. No, nakon ponovljenog pitanja voditelja i molbe da ipak kaže ponešto konkretnije, Jovanović je odgovorio da je po struci liječnik, da je magistrirao i doktorirao medicinu, da radi kao docent na Medicinskom fakultetu u Osijeku te da je radio u školi, bio u školskim odborima i magistrirao marketing i menadžment. “Prema tome, mislim da imam sve potrebne kompetencije za posao koji radim”, zaključio je.

Arhiviranu emisiju možete pronaći na adresi:
http://rnz.hrt.hr/view_file.php?dat_id=62229

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!