Umirovljeni profesor matematike besplatno priprema maturante za državnu maturu

(Slobodna Dalmacija) Umirovljeni profesor matematike Vinko Bajrović besplatno priprema 50 maturanata Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju za polaganje ispita iz matematike na državnoj maturi. Na predavanjima koje prof. Bajrović održava dva puta tjedno po dva školska sata učionica je prepuna učenika među kojima je i jedna maturantica iz Prve gimnazije.

Mija Šantić (18) i Mario Peko (19) koji u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju uče za četverogodišnje zanimanje dizajnera unutrašnje arhitekture kazuju kako zahvaljujući prof. Bajroviću njihovi roditelji ne moraju plaćati skupe pripreme za polaganje ispita državne mature. To je, nastavljaju, za roditelje veliko olakšanje jer im već plaćaju pripreme za upis na arhitekturu, točnije sate crtanja.

Maja i Marijo kažu da su sudjelovali na nedavnim prosvjedima učenika četverogodišnjih strukovnih škola da bi upozorili kako matura više cijeni gimnazijski program naspram stručnog programa.

– Za upisati Sveučilišni studij arhitekture traži se više razina znanja iz matematike, a do sada se tražila niža – objašnjava Mario.

Viša razina

Upravo ih prof. Bajrović priprema i za polaganje više razine ispita iz matematike.

– Ovaj potez u doba recesije je moj mali doprinos djeci, roditeljima i školi kod čijeg ravnatelja Ivana Kovačevića sam naišao na razumijevanje da udovolji mom izazovu. S djecom planiram odraditi 70 školskih sati.

Počeli smo u prvim danima siječnja, a završit ćemo polovicom svibnja. Do sada smo finalizirali nižu razinu, te krećemo na onu višu – kazao je prof. Bajrović.

Tako maturante koji su još u ponedjeljak ponavljali i učili linearne i kvadratne jednadžbe, čeka učenje trigonometrije, analitičke geometrije i deriviranja.

– Zajedno ćemo uspjeti sve naučiti. To su vrijedna djeca – kaže prof. Bajrović.

Nastavlja da uvjeti za sve učenike srednjih škola nisu jednaki, jer neke četverogodišnje strukovne škole imaju matematiku samo prva dva razreda, neke imaju sva četiri, ali opet manje sati tjedno nego gimnazijalci. Na kraju učenici strukovnih škola na maturi moraju parirati gimnazijalcima da bi mogli dobiti svoje mjesto na željenom fakultetu.

Žele na fakultet

– Država je pokazala kako joj je interes da strukovne škole budu završne, ali učenicima ipak daju šansu da upišu fakultet, a koju šansu mnogi iskoriste – kaže profesor Bajrović, koji je 33 godine bio viši školski savjetnik-nadzornik za matematiku, za sve četiri dalmatinske županije, pri Zavodu za školstvo (sadašnjoj Agenciji za odgoj i obrazovanje).

Ravnatelj Kovačević kazuje kako ovakvih priprema nema u drugim splitskim strukovnim školama. Nastavlja da znatan broj njegovih učenika želi upisati građevinu ili arhitekturu, a dokaz tomu je da pripreme kod prof. Bajrovića pohađa 50 od ukupno 136 maturanata koji uče za četverogodišnja zanimanja.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!