Ministar Jovanović uskratio suglasnost za imenovanje ravnatelja

(Slobodna Dalmacija) Ministar prosvijete, Željko Jovanović uskratio je suglasnost Frani Božiću za imenovanje na mjesto ravnatelja Osnovne škole Vladimira Nazora u Pločama, što je svojevrsni presedan jer je do sada resorni ministar uglavnom poštivao odluku školskog odbora. Bez ikakvog obrazloženja Jovanović je potpisao riješenje kojim je poništio odluku školskog odbora, te je naložio ponovno raspisivanje natječaja. Tako je škola do daljnjega ostala bez ravnatelja, unatoč dva raspisana natječaja.

Djelatnici škole u ovakvom stavu ministra vide veliki utjecaj politike, jer školski odbor imenuje županija Dubrovačko-neretvanska, a tamo je na vlasti koalicija HDZ-HSS, dok pak kandidat Frano Božić nije član političkih stranaka. Problemi oko imenovanja ravnatelja u ovoj školi traju od prosinca kada je bivši ravnatelj, Ante Dodig iz osobnih razloga podnio ostavku i vratio se u nastavu na radno mjesto profesora fizike i tehičke kulture. Kako doznajemo, prosvjetni inspektor utvrdio je niz nepravilnosti oko radnog mjesta profesora tehničke kulture, jer je bivši ravnatelj pet godina protuzakonito sklapao ugovor o radu na određeno vrijeme čuvajući sebi to radno mjesto.

Glasovi za suparnika

Iako je podnio ostavku Dodig se ponovno kandidirao za ravnatelja, ali dobio je i protukandidata, kojega podržava sindikat, većina u školskom odboru i veći dio zaposlenika. I upravo tu nastaje zavrzlama sa primjesama politike, u koju je teško povjerovati, a još teže je raspetljati. Ante Dodig je član HDZ-a, ali ga HDZ-ovski školski odbor nije izabrao, već su četiri od sedam članova glasovali za njegova protukandidata Božića.

Nakon toga ministar Jovanović uskraćuje Božiću suglasnot čime posredno podržava HDZ-ovca Dodiga, koji je svojedobno bio predsjenik GO HDZ-a Ploča. Iako smo resornom ministru Željku Jovanoviću i njegovoj pomoćnici Mariji Lugarić uputili precizan upit zbog čega je uskraćena suglasnost za ravnatelja profesoru Frani Božiću valjanog odgovora nismo dobili.

Nezadovoljni sindikat

U kratkom sročenom dopisu ministarstvo tek potvrđuje da je sukladno članku 127 Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, te nakon pregleda natječajne dokumentacije i zapisnik sa sjednice školskog odbora ministar uskratio spomenutu suglasnost.

– Daljnja procedura podrazumijeva ponovno raspisivanje natječaja za izbor ravnatelja nakon kojega će uslijediti ponovni postupak izdavanja suglasnosti u kojem će se razmotriti sve relevantne činjenice o izboru, neovisno o predloženom kandidatu, odgovorili su nam iz ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Međutim u većinskom sindikatu Preporod, koji djeluje u ovoj školi nisu zadovoljni odlukom ministra Željka Jovanovića. Podsjećaju da je riječ o presedanu jer do sada nije bilo slučajeva uskraćivanja suglasnosti za ravnatelja, kojega je izabrao školski odbor i koji je ispunjavao sve zakonom propisane uvijete.

Naglašavaju da je ministar dao suglasnost nekim ravnateljima, koji su optuživani za mobing i druge protuzakonite radnje, navodeći primjer osnovne škole Bijaći, gdje je ministar koncem veljače potvrdio Jadranku Šošić za ravnateljicu. Predsjednik školskog odbora u OŠ Vladimira Nazora, Stjepan Rezić kaže da su mediji nepotrebno podignuli tenzije oko ovoga slučaja. Za njega se ne događa ništa protuzakonito.

Ministar je sukladno zakonskoj proceduri uskratio prethodnu suglasnost za izbor ravnatelja škole i prema tome školski odbor će raspisati novi natječaj. Do izbora ravnatelja školu će voditi vršiteljica dužnosti, pojasnio nam je Rezić, naglašavajući kako će i školski odbor zatražiti obrazloženje od ministra Jovanovića.

Protiv vlastitih stavova
Komentirajući uskraćivanje suglasnosti za ravnatelja Franu Božića, predsjednik sindikata Preporod, Željko Stipić ustvrdio je da je to prvi put da ministar Željko Jovanović ne potvrdi odluku Školskog odbora.

– Ne želim špekulirati zbog čega je ministar donio takvu odluku, je li bilo političkih pritisaka i lobiranja. Međutim, odgovorno tvrdim da je ministar išao protiv svojih dosadašnjih stavova jer je javno tvrdio da neće mijenjati odluke školskih odbora – rekao je Stipić.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!