Ministar Jovanović – nitko neće biti izabran za ravnatelja bez moje suglasnosti

(Večernji list) Mnogi su ravnatelji vjerojatno zabrinuti za svoje pozicije pa su žurno preplavili dnevni tisak natječajima za (re) izbor, s obzirom da velikom broju ravnatelja osnovnih škola mandat istječe u ožujku.

Neki ravnatelji koriste situaciju i pokušavaju se mimo procedure izboriti za još jedan četverogodišnji mandat. Zato je toliko natječaja. Sad je prilika da “prođu” i oni koji u redovitoj proceduri možda ne bi dobili suglasnost. Sada ne postoji tročlano povjerenstvo sastavljeno od državnog tajnika, ravnatelja uprave i inspekcije, koji su ministru predlagali da nekom ravnatelju da ili odbije suglasnost. Ako u roku od 15 dana suglasnost ili odbijenica ne stignu, ravnatelj ima novi mandat. Sad mi se čini da je upravo zbog toga dio škola požurio s natječajima – komentira predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić poplavu natječaja u dnevnim novinama za izbor ravnatelja.

Očitovanja stižu

Stipić je na to upozorio i novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. Željka Jovanovića i njegove suradnike. A oni su reagirali odmah da bi preduhitrili moguće zloporabe.

– Zadužio sam stručne službe ministarstva da pripreme dokumentaciju na temelju koje ću odlučiti hoću li dati ili uskratiti suglasnost. Nitko neće biti izabran za ravnatelja bez moje suglasnosti. Očitovat ćemo se na svaki natječaj pojedinačno – kategoričan je jučer bio Jovanović. Istaknuo je da Ministarstvo normalno funkcionira i da bi se u iduća dva dana trebalo do kraja ekipirati.

Istek u ožujku

U poplavi natječaja za izbor ravnatelja, uglavnom osnovnih škola, ništa čudno nije predsjedniku Udruge ravnatelja osnovnih škola Nikici Mihaljeviću.

– Ne mislim da je riječ o zloporabi, pa i sam sam u tom košu. Mandat mi istječe početkom ožujka i morao sam raspisati natječaj. Škola ga mora raspisati najmanje 60 dana prije nego što aktualnom ravnatelju istekne mandat. Mnogim ravnateljima osnovnih škola mandat istječe u ožujku – objašnjava Mihaljević.

Kaže da nije čuo za slučajeve zloporabe, no dopušta mogućnost da je netko možda požurio raspisati natječaj, ali ni to ne bi bilo protuzakonito.

– Pitanje je moralnosti takvog postupka. Ali, kako mi živimo u zemlji u kojoj se moral srozao, teško je onda od ravnatelja tražiti da budu drukčiji. U svakom slučaju ni jedan ravnatelj se ne bi smio imenovati a da se ministarstvo nije očitovalo o njemu – ističe Stipić i dodaje kako su pojedini natječaji objavljeni još sredinom prosinca.

Ne bojim se za funkciju

– Jesam, jučer sam raspisala natječaj, a mandat mi istječe za dva i pol mjeseca, ne znam točno… Što bude, bit će. Ravnateljica sam 21 godinu i nema potrebe da nešto govorim o sebi – kazala je Jadranka Šošić, ravnateljica OŠ “Bijaći” iz Kaštel Novog. Iako ju je iznenadila informacija da će stručne službe Ministarstva odraditi posao, a ministar davati suglasnosti ili odbijenice, zaključila je da tako treba biti i da se ona za svoju poziciju ne boji.

Licencije i ograničenje na jedan reizbor
Dugoročno se pozicija ravnatelja treba drukčije riješiti i definirati. Moraju se osposobiti, licencirati i zadovoljiti određene kriterije kvalitete i tek tada mogu biti reizabrani. Sada toga nema, ali bit će, utvrdit ćemo mjerljive kriterije kvalitete – najavljuje ministar Jovanović. U namjeri uvođenja licencija za ravnatelje podržava ga i predsjednik Udruge osnovnoškolskih ravnatelja Nikica Mihaljević.

– Zalažemo se za licenciranje i bit ćemo sretni ako se razrade kriteriji prema kojima će se pratiti i valorizirati rad ravnatelja. Zalažemo se za profesionalizaciju ravnatelja – kaže Mihaljević. Željko Stipić smatra da bi se obnašanje dužnosti ravnatelja trebalo ograničiti na dva mandata.

– Ako predsjednik države ima samo dva mandata, ne vidim zašto bi ravnatelji imali više – komentira Stipić.

1 Comment

  1. Zar ovo nije sramotno da se baš oglasi jedna ravnateljica kojoj su viši prosvjetni inspektori Lidija Vukasović i Nenad Zekanović u inspekcijskom nadzoru pronašli niz nepravilnosti u njenom radu (prijetnje učiteljima,nezakonito prikupljanje trošarina,kršenje ljudskih i dječijih prava itd.Samo u predhodnih par godina je imala 10 inspekcijskih nadzora.Nadamo se da će ministar dobro razmotriti tko može dobiti licencu, a tko ne.Očito da ovim ispadom pokazuje strah jer može izgubiti moć koju je imala 20 godina.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!