Informatika već od 1. osnovne, a građanski odgoj u 7. i 8. razredu

(Jutarnji list) Novi ministar obrazovanja Željko Jovanović najavio je da će u roku od šest mjeseci napraviti analizu stanja u prosvjeti te u skladu s tim krenuti u reformu školstva. Prvi plan izrada je novog nacionalnog kurikuluma u kojem bi svoje mjesto trebali naći i novi školski predmeti: građanski i zdravstveni (spolni) odgoj, uveo bi se i alternativni predmet vjeronauku u osnovnim školama te informatika od prvog razreda osnovne. U skladu s tim potpuno bi se trebali promijeniti nastavni planovi i programi, kao i metode učenja i poučavanja.

Opet na početku

Koliko će Jovanović biti uspješan ministar, pokazat će vrijeme. U svakom slučaju preuzeo je osjetljiv resor u kojem promjene nikada nisu prolazile glatko. U to su se uvjerili svi Jovanovićevi prethodnici. Svaki je dosadašnji ministar obrazovanja imao, naime, svoju viziju reforme školstva, no nijedan ju nije uspio provesti u cijelosti. Najveća su im opozicija pritom bili političari iz vlastitih redova i posvađani stručnjaci.

Dr. Ante Bežen, profesor na Učiteljskom fakultetu, nekad blizak suradnik ministrice Vesne Girardi-Jurkić, smatra da je osnovni problem to što u Hrvatskoj nikada nismo uspjeli postići konsenzus o tome kakvu školu zapravo želimo.

– Sada se ponovno nalazimo na početku, tamo gdje smo bili prije 15 godina. Koncepcija razvoja obrazovanja još nije jasna ni na zakonodavnoj razini. Bivša je vlast počela raditi na kurikularnoj reformi, na što je izgubljeno puno vremena, a da još nemamo jasnu koncepciju škole – rekao je Bežen. Upozorio je i kako su se promjene u obrazovanju do sada uvijek tretirale manje kao stručno, a više kao političko pitanje, pri čemu je svaki novi ministar kretao ispočetka.

– Reforma će uspjeti samo ako se bude temeljila na stručnim pretpostavkama, a prva je pretpostavka za to pomiriti posvađane strane među stručnjacima – rekao je Bežen.

Proći će godine

Vladimir Strugar, ministar obrazovanja u Vladi Ivice Račana, za čijeg se mandata počelo raditi na kurikularnoj reformi kaže kako pozdravlja najave ministra Jovanovića, no vrlo je skeptičan kada je riječ o njihovoj realizaciji.

– Pričekao bih prve poteze novog ministra. No, na temelju mog osobnog iskustva i okruženja u kojem se nalazimo, bojim se da će do realizacije najavljenog proteći još godine – rekao je Strugar.

Puna potpora

Dragan Primorac, koji je za svog mandata namjeravao provesti gotovo identične promjene onima koje sada najavljuje Jovanović, puno je optimističniji što se tiče mogućnosti njihove realizacije. Jovanoviću, kaže, daje punu osobnu potporu.

– Mislim da će novi ministar najlakše uspjeti uvesti informatiku od prvog razreda osnovne škole jer su za to stvoreni svi preduvjeti, a uz to postoji i konsenzus struke. Što se zdravstvenog odgoja i alternative vjeronauku tiče, mislim da će mu tu trebati puno mudrosti jer o tome i među stručnjacima i u javnosti postoje različiti stavovi. Kod vjeronauka u obzir treba uzeti i našu tradiciju – rekao je Primorac. Smatra da će Jovanović uspjeti ovisno o tome koliko će imati hrabrosti da neke stvari jednostavno – prelomi.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!