Glasnogovornik MZOŠ-a sastavio Priručnik za upravljanje ministarstvom i ponudio ga uokolo

(Jutarnji list)Državne institucije prepune su činovnika koji se pošto-poto žele dodvoriti novoj vlasti. Najdalje je ipak otišao glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Duje Bonacci koji je za novoga ministra pripremio “Priručnik za vođenje Ministarstva” na 53 stranice s cijelim nizom praktičnih savjeta: od toga kako ignorirati novinare do toga kako bi i u kojem roku bilo najbolje reformirati hrvatsko školstvo.

Brošuru u koju je uložio sate i sate rada glasnogovornik ministra Fuchsa svom je šefu iza leđa tri tjedna prije izbora uputio nekim viđenijim političarima u HNS-u i SDP-u te Ljubi Jurčiću, nudeći svoje usluge. Pravo je čudo da novi mandatar Vlade Zoran Milanović u glasnogovorniku Bonacciju nije prepoznao idealnog kandidata za novog ministra.

Smiješan e-mail

– Užasno sam se nasmijao kad sam na e-mail dobio taj materijal iako u njemu ima i nekih vrlo korisnih podataka, od broja škola i učenika do aktualne zakonske regulative. Nikada ne bih rekao da će glasnogovornik koji je pisao redakcijama i tražio otkaze za novinare napisati da Ministarstvo nema iskazanu viziju i misiju – rekao nam je jedan od onih koji su dobili Bonaccijevu brošuru, svojedobno kandidat za ministra.

Knjižica koju je za novu vlast pripremio glasnogovornik Ministarstva, uz kritičnu analizu rada dosadašnjih ministara i njihovih suradnika te prijedlog mjera za unaprjeđenje sustava koje pokriva Ministarstvo, sadrži i detaljan raspored sastanaka novog ministra i suradnika. Bonacci je novom ministru sugerirao i što više neformalnih druženja s djelatnicima Ministarstva. Najbolja je, napisao je, prilika za to “redoviti ručak u kantini Ministarstva”.

Radio je glasnogovornik i na jačanju vlastitoga ega pa je tako napisao da je “glasnogovornik, po prirodi posla, uz ministricu/a najeksponiraniji predstavnik Ministarstva”. Glavni mu je zadatak osigurati “tampon zonu” prema “šačici novinara” koji prate obrazovanje, a koje novi ministar mora izbjegavati u širokom luku jer oni pod a) nisu javnost, a pod b) uvijek su neobjektivni. Ne zato što bi oni to htjeli, već naprosto zato što su i oni ljudi.

U slučaju zabune…

Ministru je zato najbolje da nikada ne odgovora na telefonske pozive novinara. Zabuni li se, pak, ministar i preuzme poziv nekog novinara, najbolje mu je da se ispriča i kaže da ne može razgovarati. Nije preporučljivo ni sazivati konferencije za novinare. “Ne skačite pred streljački vod – osim ako niste spremni na iskreno pokajanje”, piše Bonacci.
Bonaccijevi citati iz analize

* Ako ne želite da vas pogodi grom, koristite gromobran

* Kad vas novinar ulovi na telefon, odgovorite: ‘Ne mogu sad razgovarati’.

* Novinari su vam prirodni protivnici. Ako ste s nekim novinarom prije stupanja na dužnost bili u iznimno dobrim odnosima, nastojte s njim što manje pričati o vašem poslu

* Izbjegavajte davanje ad hoc izjava u bilo kojim okolnostima

* Iznimno loše upravljanje podacima koji se prikupljaju unutar kuće

* Učinci sladnoumlja i careva novog ruha u reagiranju za informacije s terena

* Nepostojanje jasno iskazane vizije i misije Ministarstva te čvrstog strateškog okvira te operativnih ciljeva djelovanja Ministarstva

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!