Željko Jovanović: Hrvatska danas nije ni zemlja znanja, niti društvo jednakih šansi

(Vjesnik) U proteklih osam godina proračunski iznosi za obrazovanje i znanost stalno su padali, pa je parola o društvu znanja bila samo obična demagogija koja je zgodno zvučala u političkim govorima. Hrvatska danas nije ni zemlja znanja niti je društvo jednakih šansi. Hrvatski obrazovni sustav, kad je riječ o osnovnoj i srednjoj školi, rigidan je i zakržljao, a visoko obrazovanje je opterećeno Bolonjom koja nije ispunila osnovni cilj.

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović liječnik je po struci, s magistarskom i doktorskom titulom Medicinskog fakulteta, te magisterijem marketinga menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Osim liječničkog rada, u svom radnom vijeku u Prvoj hrvatskoj riječkoj gimnaziji predavao je biologiju i kemiju, bio je prorektor Sveučilišta u Rijeci, vijećnik Gradskog vijeća, zamjenik gradonačelnika zadužen za društvene djelatnosti, te saborski zastupnik. O prvim potezima i planovima u svom resoru Jovanović je govorio u razgovoru za Vjesnik.

Sve dosadašnje vlade određivale su Hrvatsku kao zemlju znanja. Je li to u praksi uistinu tako i jesu li oni koji su se deklarativno za to zalagali uopće znali pravo značenje pojma »društvo znanja«?

– Hrvatski izdaci za obrazovanje i znanost danas su manji od jedan posto BDP-a, i to je najbolji odgovor na vaše pitanje. Ako želimo zaustaviti potonuće Hrvatske, moramo promijeniti odnos prema obrazovanju i znanosti. Ako Hrvatska želi imati ekonomiju utemeljenu na znanju, više mora ulagati u obrazovanje, znanost i tehnologiju. U proteklih osam godina proračunski iznosi za obrazovanje i znanost stalno su padali, pa je parola o društvu znanja bila samo obična demagogija koja je zgodno zvučala u političkim govorima. Hrvatska danas nije ni zemlja znanja niti je društvo jednakih šansi. Samo 18 posto radno aktivnog stanovništva je visokoobrazovano, a prosjek u EU je 30 posto. Hrvatski obrazovni sustav, kad je riječ o osnovnoj i srednjoj školi, rigidan je i zakržljao, a visoko obrazovanje je opterećeno Bolonjom koja nije ispunila osnovni cilj.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Vjesnika od petka

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!