Pobuna u školi: Ravnateljica ulazila na Facebook profile učenika! Zgroženi i roditelji

(Jutarnji list) Roditelji desetak učenica jedne zagrebačke osnovne škole ostali su zgroženi postupkom ravnateljice koja je potajice ulazila na Facebook profile njihove djece, a sve, kako tvrde, da bi ih difamirala i prikazala problematičnima. Sve je počelo kada je jedna učenica 8. razreda u svlačionici tijekom nastave tjelesnog odgoja upaljačem zacrnila vješalicu. Provedena je istraga, no nitko od djece koja su svjedočila tom događaju nije htio otkriti počinitelja. U školu su potom pozvani njihovi roditelji.

Zgroženi epitetima

– Očekivala sam da ćemo na tom sastanku razgovarati o tome kako ćemo pokriti nastali trošak. No, uslijedio je hladan tuš. Ravnateljica nam se pohvalila kako je preko Facebook profila jedne učenice ulazila na profile naše djece te da je ostala zgrožena onime što je tamo vidjela – ispričala nam je majka jedne od učenica upletenih u događaj. Dodala je kako se ravnateljica roditeljima nije libila otkriti ni identitet maloljetnog djeteta čiji je profil zlorabila, a najviše su je, kaže, iznenadili epiteti kojima je častila njihovu djecu.

– Moja kći na svom profilu ima fotografiju s ljetovanja u društvu nekoliko prijatelja. Fotografija je snimljena u kafiću, a ispred njih na stolu nalazila se jedna boca piva. Temljem te fotografije ravnateljica je zaključila kako je moje dijete problematično i potencijalni alkoholičar – ispričala je zgrožena majka i sama prosvjetna djelatnica.

U školi se na kraju otkrilo tko je zacrnio vješalicu. Djevojčica koja je to učinila sama je priznala što je učinila, a kažnjena je opomenom.

Šteta je na kraju procijenjena malom pa njezin otac čak nije morao ni platiti novu vješalicu. No zato su druge djevojčice još u šoku, a njihovi roditelji pitaju se je li ravnateljica imala pravo ulaziti u privatne profile njihove djece. Najgore je u cijeloj priči prošla učenica koja je ravnateljici dala šifru za svoj profil. Nju sada druga djeca ignoriraju i zaobilaze pa je dijete na kraju moralo zatražiti i psihološku pomoć.

Je li kontrola djece na internetu opravdana ili je ovdje riječ o kršenju dječjih prava, pitanje je o kojem i stručnjaci s kojima smo razgovarali imaju podijeljena mišljenja.

Konvencija i Ustav

Za Ljubicu Matijević-Vrsaljko, bivšu pravobraniteljicu za djecu, danas odvjetnicu specijaliziranu za obiteljsko pravo, nema nikakve sumnje u to da ravnateljica nema nikakva prava potajice gledati profile učenika. Time je, kaže, povrijedila jedno od temeljnih prava djece: pravo na zaštitu njihove privatnosti.

– To je pitanje riješila Konvencija o pravima djeteta kao i Ustav RH koji štiti tajnost dopisivanja i tajnost osobnih podataka, a pod određenim uvjetima može se raditi i o kaznenim djelima povrede tajnosti – rekla je Matijević-Vrsaljko. Upozorila je da visoka i višestruka razina pravne zaštite nečijih privatnih podataka nije slučajna.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!