‘Plavi telefon prekrižite u udžbeniku’

(Danas.hr)Plavi telefon, nevladina neprofitna organizacija koja od 1991. godine pruža psihološku pomoć djeci, mladima i odraslima, nije potrebna djeci – barem po mišljenju jedne zadarske vjeroučiteljice, koja je djeci rekla da ilustraciju Plavog telefona u udžbeniku prekriže.

Naime, prelistavajući udžbenik za katolički vjeronauk trećeg razreda osnovne škole “Za stolom zajedno”, izdavačke kuće “Kršćanska sadašnjost”, nekolicina roditelja učenika Osnovne škole “Šimuna Kožičića – Benje” ostala je neugodno zatečena kada je na 19. stranici naišla na prekriženu ilustraciju Plavog telefona.

U razgovoru s djecom zaključili su da je prekriženi Plavi telefon rezultat obrazloženja njihove vjeroučiteljice, koja je na znatiželjna dječja pitanja o Plavome telefonu odgovorila kako im on nije potreban, kako nazivanjem broja 4833888 mogu samo zakomplicirati stvari – uglavnom, da mogu prekrižiti ilustraciju Plavog telefona, piše Zadarski list.

Vjeroučiteljica: To su moji osobni razlozi

Vjeroučiteljica Donata Gravić novinarima je kazala da su je neka djeca ispitivala o tom telefonskom broju, no da ona nije smatrala potrebnim objašnjavati im o čemu se radi – iako se ilustracija nalazi uz lekciju “Daj učini nešto!”.

“U jednom razredu su me pitali čemu služi taj Plavi telefon. No, kako ta djeca ne dolaze iz problematičnih obitelji i nisu sama po sebi nasilna, nisam imala potrebe objašnjavati im o čemu se tu radi niti čemu služi Plavi telefon. Nema smisla od komarca raditi magarca”, kazala je vjeroučiteljica Gravić, pa još dodala i da je ocijenila da su učenici premali da bi to razumijeli, da im to nije potrebno…

“Što se tiče onih koji su pitali što je Plavi telefon, njima nisam rekla ništa konkretno, nisam smatrala potrebnim to tumačiti”, kazala je vjeroučiteljica, koja na pitanje zašto je zauzela takav stav odgovara da su to “njezini osobni razlozi”!.

Ravnatelju takvo ponašanje nedopustivo

I ravnatelj Osnovne škole “Šimuna Kožičića Benje” Marko Marin upoznat je s događajem, te je kazao da smatra da je takvo ponašanje nedopustivo. Ono što je u udžbenicima, nitko, kaže Marin, pa tako ni vjeroučiteljica, nema pravo osporavati.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!