Kukuriku u Rijeci: Neće se raditi novi NOK

“Nacionalni okvirni kurikulum, to jest njegov ‘okvirni’ dio, je izlika za netransparentnost i neučinkovitost. Nećemo raditi ‘novi NOK’ jer to nije rješenje. Hrvatska treba Nacionalni kurikulum sa svim predmetnim kurikulumima”, rekao je dr. Gvozden Flego, saborski zastupnik SDP-a, na tribini Kukuriku koalicije u Rijeci na kojoj je glavna teba bilo obrazovanje. Uz njega, na tribini je sudjelovala i dr. Romana Jerković, također zastupnica SDP-a.

Hrvatsko obrazovanje je u organizacijskom, kadrovskom, koncepcijskom i financijskom kaosu, istaknuli su te dodali da su znanost i obrazovanje u hrvatskom društvu potcijenjeni, a to su ključni preduvjeti za razvoj društva i gospodarstva. Znanost i obrazovanje nisu potrošnja, kako se to neprestano ponavlja, nego investicija.

“Kao što je HDZ u ludilu i povlači sve nas sa sobom, to se događa i u obrazovnom sustavu”, istaknuo je dr. Flego. Školstvo zastarjelo i zahtjeva promjene, a to se vidi po tome što su rezultati sve lošiji. Oko 50% učenika na državnoj maturi razumije pročitani tekst na hrvatskom jeziku. “Ono što treba napraviti je promijeniti društveni i socijalni status profesora koji su financijski zapostavljeni i društveno omalovažavani. Također treba analizirati rezultate nacionalnih ispita i uspjehe po nastavniku, školi i regiji.”

(zahvaljujemo Vladivoju Lisici na izvještaju s tribine, a još ponešto o tom događaju možete pročitati u Novom listu

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!