Crni kombi, gatare i otmičari

(Index.hr) Iako glasnogovornik policije Krunoslav Borovec navodi da niti u jednom od dojavljenih pokušaja otmice školaraca na području Zagrebačke županije nije nađena realna potvrda da se pokušaj otmice doista dogodio, facebookom se daju upute i upozorava na oprez. Ima li doista razloga za strah ili se panika spontano širi bez osnova?

NAKON jučerašnje vijesti o pokušaju otmice 12-godišnje djevojčice u Bedenici kraj Svetoga Ivana Zeline, Facebookom je počelo kružiti upozorenje roditeljima osnovnoškolske djece.

U poruci stoji kako se mole svi roditelji da svoju djecu prate do škole i nakon škole, te da bi djeca trebala ići u većim grupama. “Cijeli je Zagreb, a i šire obaviješten o pokušajima otmice djece. Zalijepite upozorenje na svoj zid kako bi i ostale obavijestili”, stoji dalje u poruci koja kruži Faceom.

Podsjetimo, jučer je u medije procurila vijest o tome kako se u ponedjeljak u Bedenici dogodio pokušaj otmice djevojčice u dobi od 12 godina koja je pješačila na putu do škole. Oko 13 sati pokraj nje se zaustavio crni kombi iz kojeg joj se obratio stariji muškarac. Zvao je djevojčicu da uđe u kombi, no ona je to srećom odbila. Sve je ispričala ravnatelju u školi koji je obavijestio policiju.

Sličan pokušaj otmice dogodio se i prije otprilike mjesec dana kada su u mjestu Vojnići nepoznati muškarac i žena pokušali pred školom u automobil namamiti 6-godišnju djevojčicu. Curicu je spasio 12-godišnji brat koji ju je pozvao da se vrati.

Policija: Dojave o pokušajima otmice nisu utemeljene

U večernjim se satima vezano za dojave o pokušajima otmica na području Zagrebačke županije oglasila i policija. Unatrag desetak dana, kako navode, na području PU zagrebačke zabilježeno je sedam dojava o pokušajima otmice djece. Po dvije dojave zabilježene su na području Dugog Sela, Vrbovca, i Svetog Ivana Zeline, a jedna dojava zabilježena je na području Črnomerca.

Nakon zaprimljenih dojava policijski su službenici poduzeli sve mjere i radnje te su obavljeni razgovori i pregledani video nadzori dostupni na navedenim područjima kako bi se utvrdila utemeljenost dojava, međutim u četiri slučaja utemeljenost navedenih dojava nije utvrđena, dok su tri dojave zaprimljene tijekom današnjeg dana i po njima se još uvijek postupa, priopćila je policija.

“Prvu dojavu je policija zaprimila na području Vrbovca od pedagoginje jedne škole kojoj su se obratila djeca. Utvrđeno je da je jednu od učenica večer prije zaustavila starija žena koja joj je htjela gatati. Kako djevojčica to nije htjela počela se udaljavati od žene, a prema izjavi djevojčice žena joj je uzviknula da će ‘doći crni kombi i odvest ju’. Djevojčica je to ispričala prijateljima koji su dalje prepričali djeci u školi. Postupajući po tome policija je zamolila ravnatelje škola susjednih općina da na diskretan način upozore djecu o komuniciranju s nepoznatim osobama. No, u jednoj osnovnoj školi obavijest djeci je prenijeta putem knjige obavijesti o navedenom događaju u Vrbovcu. Nakon toga na području Dugog Sela zaprimljene su dvije dojave, a radilo se o učenicima koji pohađaju upravo školu u kojoj je čitana obavijest. U oba slučaja policija je obavila razgovore s djecom, roditeljima i građanima koji žive ili su se zatekli na lokacijama koje su djeca navela kao lokacije gdje su im prišle nepoznate osobe s vozilom. No, navodi djece nisu potvrđeni.

Nakon što su neki mediji objavili priču o pokušajima otmice djece, zaprimljene su još četiri dojave. U slučaju dojave na području Sv. Ivana Zeline također nije utvrđena utemeljenost. Obavljeni su razgovori, provjerena su prikupljena saznanja te je pregledan i video nadzor koji pokriva dio lokacije za koju je dijete navelo da su ga upravo na tom mjestu osobe vrbovale da uđe u njihovo vozilo, no takvo vozilo nije zamijećeno na snimci. U slučajevima u kojima smo uspjeli od djece dobiti osobni opis osoba koje su se nalazile u vozilu, nismo utvrdili zajedničke karakteristike kao ni u opisu vozila. Kako se ne bi širila nepotrebna uznemirenost javnosti, apeliramo da putem svog medija na objektivan način tretirate ovu temu uzimajući u obzir specifičnost dobi u kojoj se djeca dojavitelji nalaze”, stoji u priopćenju policije.

Djecu treba educirati

U emisiji HRT-a Misija zajedno na temu otmice djece gostovao je večeras glasnogovornik policije Krunoslav Borovec koji je još jednom istaknuo kako policija provjerava svaku dojavu o pokušaju otmice te da svaki slučaj pomno razmatra. “Ipak, ni u jednom od slučajeva nije nađena realna potvrda da se pokušaj otmice doista dogodio”, ustvrdio je Borovec ponavljajući slučajeve navodnih pokušaja otmice iz policijskog priopćenja za koje nije utvrđeno da su bili utemeljeni. Pritom je naglasio diferencijaciju od slučajeva otmice djece od strane roditelja.

Borovec je kazao i kako se periodično svakih nekoliko godina javljaju informacije o pokušajima otmice djece u šoping centrima, tijekom kojih je dijete navodno obrijano ili ošišano te mu je promijenjena odjeća. “Često se pri tom ponavljaju modeli koje su djeca vidjela na televiziji ili pročitala u novinama. Previše je ambiciozno i smiono govoriti kako se radilo o pokušajima otmice”, kazao je Borovec navodeći slučaj u Daruvaru gdje se automobil zaustavio pored djeteta pitajući ga za smjer. “Upućujemo pri tom na loše posljedice koje se dogode ako se ovi slučajevi ne tretiraju kako treba, a to je ozbiljno uznemiravanje građana”, kazao je.

Govoreći o navodnim slučajevima otmice u šoping centrima, u emisiji se napomenulo kako bi bilo dobro da se djetetu objasne svi sigurni i rizični faktori u trgovačkim centrima, kao i da bi se djetetu primjerice trebalo pokazati gdje je info pult i naglasiti mu što bi trebalo raditi u tako opasnoj situaciji.

2 Comments

  1. “No, u jednoj osnovnoj školi obavijest djeci je prenijeta putem knjige obavijesti o navedenom događaju u Vrbovcu. Nakon toga na području Dugog Sela zaprimljene su dvije dojave, a radilo se o učenicima koji pohađaju upravo školu u kojoj je čitana obavijest.” ‘Nuff said. Inače, nije li se na Facebooku pričalo o “bijelom kombiju”?

  2. Mislim da se radi o crnoj boji. Ipak crni kombi, po mogućnosti sa zatamnjenim staklima, ostavlja snažniji dojam. Bijeli kombi ne djeluje tako tajanstveno i zlokobno. Mislim, ne pratimo CSI i slične serije? Halo?

    Ne želim se sprdati, ali mi cijela ta serija pokušaja otmica ima neke “mistične” praznine i priče nisu baš uvjerljive. Barem se nadam da je tako i da će tako i ostati.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!