Održan sastanak s novim ministrom

Ako se po jutru dan poznaje, na prvi se pogled čini da bi konačno bar malo moglo zasjati sunce. 

Ivana Valjak Ilić, poznata po svom “prosvjetnom aktivizmu” kroz Mrežu Nastavnici organizirano, bila je jučer, 27. srpnja, kao je prva predstavnica prosvjetara, na razgovoru s novim ministrom znanosti i obrazovanja, Radovanom Fuchsom, nakon njegova preuzimanja dužnosti.

Time je ministar, želimo vjerovati, prepoznao dugogodišnji rad i trud Mreže koja se neumorno bori za poboljšanje sustava obrazovanja, a čija je Valjak Ilić dugogodišnja aktivna članica.

Nadali smo se da će ministar Fuchs više nego njegovi prethodnici pratiti i uvažavati mišljenja “s terena” pa nas veseli ovaj njegov potez kojim je započeo niz razgovora kojima želi potaknuti i intenzivirati suradnju s učiteljskom i nastavničkom zajednicom. Smatramo da je time što je prvo pozvao učitelje i simbolično pokazao da želi partnerski odnos i produktivnu suradnju.

Mreža Nastavnici organizirano okuplja učitelje i nastavnike i već niz godina brojnim aktivnostima skreće pažnju na probleme školstva u Hrvatskoj, ali i nudi rješenja. Pitanja koja muče prosvjetare istaknuli smo u Otvorenom pismu novoj ministrici ili ministru znanosti i obrazovanja, objavljenom na mrežnim stranicama Mreže 8. srpnja 2020., a i to je samo najnoviji u nizu dokumenata koji smo, u deset godina, poslali na istu adresu. Do sada na ni jedno nismo dobili odgovor ili reakciju.

Ministar je definitivno pokazao razumijevanje za glavne probleme koje smo istaknuli u pismu te želju da se oni konstruktivno riješe. Tako se, na primjer, na sastanku razgovaralo o tome da struka da svoje mišljenje i viđenje Škole za život. Svakako treba uvažiti mišljenje onih koji na terenu provode reformu te iz prve ruke mogu reći što je dobro, a što bi trebalo još doraditi. 

Jedna od tema bile su i anonimne prijave, za koje znamo kako često nemaju uporište u stvarnosti, a djeluju demotivirajuće i degradirajuće na sve učitelje i nastavnike. Ministar uvažava stav da bi takve prijave trebalo ukinuti i radujemo se ako će za njegova mandata istima doći kraj.

Razgovaralo se i o vanjskom vrednovanju koje bi trebalo, u nekom obliku, također zaživjeti do kraja ovog mandata.

Izrazio je želju da se što veći broj učitelja kroz sustav eSavjetovanja uključi u kreiranje novih zakona i propisa koji direktno utječu na njihov posao. Kolegica Ivana Valjak Ilić je istaknula da upravo MNO uvijek potiče učitelje i nastavnike na uključivanje u eSavjetovanja, bilo individualna ili skupna.

Ministar je obećao revidiranje Pravilnika o napredovanju koji je do sada izazvao veliko nezadovoljstvo među učiteljima i nastavnicima te spomenuo namjeru da se AZOO i ASOO vrati njihova primarna – savjetodavna i edukativna uloga.

Neizbježna tema bila je i početak nove školske godine, s obzirom na situaciju s epidemijom COVID-19 bolesti. Ministar želi da djeca krenu u školu i da se nastava održava u školi što dulje. Dakako, brine za kolege koji su u rizičnim skupinama, kao i za djecu koja su rizična ili imaju kod kuće nekog tko je u rizičnoj skupini te se traže najbolja rješenja za takve slučajeve. Ipak, epidemiolozi će tu imati zadnju riječ.

Naravno, ima još puno tema koje muče prosvjetne djelatnike, a koje tijekom razgovora nisu ni dotaknute zbog ograničenog vremena, no ministar je najavio da je ovo tek prvi korak. Svakako se nadamo da će se zalagati i za naša teško stečena materijalna prava koja su još uvijek ispod državnog prosjeka.

Najvažnije od svega, čini se da je ministar otvoren za suradnju i da prepoznaje tko su nositelji sustava i provoditelji reformi te da ovaj put želi graditi partnerski, a ne pokroviteljski odnos.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!