Tiho, tiše

Piše: Dajana Vidaković

Kaže jedna lijepa dječja pjesma: od kuće do škole, od škole do kuće, uvijek se ponešto šapuće… a nama je nadasve zanimljivo kako se od ‘obične’ do privatne gimnazije glasnoća šaputanja drastično smanjuje. Naime, u dvije je gimnazije došlo do prepisivanja na maturi i posljedičnog poništavanja spornih ispita, no tretman tih dvaju događaja u MZO-u, NCVVO-u i medijima je dijametralno suprotan. O jednoj školi znamo sve: zna se da se radi o gimnaziji u Gospiću, zna se ime i prezime dežurne nastavnice, nedostaju nam samo OIB i broj cipela učenika kojima je ispit poništen. 

Istovremeno, za drugu školu se ni ne šapuće.

Za drugu školu znamo da se radi o “privatnoj gimnaziji iz Zagreba” – što sužava izbor na njih dvadesetak.

Dodatna zanimljivost je kako su u toj “privatnoj gimnaziji iz Zagreba” poništena dva ispita za 18 učenika: ispit iz matematike i esej iz hrvatskog jezika, oba pod sumnjom na prepisivanje. A imena škole ni šaptom.

Kronologija zbivanja je išla ovako nekako: mediji javljaju kako je u neimenovanoj školi poništen određeni broj eseja iz hrvatskog jezika zbog sumnje na prepisivanje. Javnost se malo zgraža, na pitanje o kojoj školi se radi odgovor koji kola je “škola iz Zagreba”.

Potom, nakon ispita iz matematike, opet vijest o poništavanju ispita zbog sumnje na prepisivanje, odnosno prijavljivanja nepravilnosti.

Ali, zanimljivo, sada su u pitanju dvije škole. Ime jedne škole dospijeva u medije u roku odmah – kao i ime nastavnice koja je dežurala u toj ispitnoj prostoriji (zajedno s njezinom slikom, honorarnim poslom i izvanškolskim aktivnostima). Za drugu školu saznajemo da se radi o istoj privatnoj gimnaziji u kojoj je razotkriven i prvi slučaj prepisivanja i – ništa više. Uz prilično neuvjerljivu izliku o GDPR-u koji, izgleda, vrijedi za zagrebačke privatne gimnazije, ali ne i za gospićke javne škole.

Pitanje koje se nameće svima je, zbog čega se o jednoj školi u kojoj je došlo do poništavanja objavilo sve, a o drugoj ni slova? Tko – i, još važnije, zašto! – štiti prepisivače i one koji su im prepisivanje omogućili, odnosno, čiji interes je jači i važniji od interesa transparentnosti državne mature?

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!