Održan prvi “službeni” sastanak triju nastavničkih grupa i sindikata

Danas je održan (nadamo se) prvi zajednički sastanak triju učiteljskih grupa (Mreža “Nastavnici organizirano”, “Školska zbornica” i “45 minuta”) i sindikata koji provode štrajk. Na žalost, zbog kratkog roka sazivanja (nadamo se) sastanku nisu prisustvovali svi sindikati. Neki su poslali predstavnike, članovi nekih sindikata došli su osobno, tj. u svojstvu nastavnika, ali ne službeno, dok iz nekih sindikata nije došao nitko.

Zaključeno je da su štrajk, a još više i podrška štrajku, poprimili razmjere koji se nisu očekivali dok je sve počinjalo i da je značajnu ulogu u stvaranju općeg pokreta odigralo spontano samoorganiziranje učitelja i nastavnika preko društvenih mreža.

Što se tiče daljnjih koraka, nastavničke grupe će nastaviti i, štoviše, dati sve od sebe da intenziviraju mobilizaciju među kolegama kako bi se štrajku ustrajalo. Iako su u “mirno doba” među učiteljima prisutne podjele, složili smo se da je bitno da ih u ovakvoj kriznoj situaciji nadvladamo. 

Isto očekujemo od sindikata. 
Također, u budućnosti bismo htjeli tješnje surađivati sa sindikatima, u najmanju ruku u razmjeni informacija kako bismo bolje koordinirali akcije i mobilizirali članstvo. Također, planiramo daljnje sastanke po tom pitanju. Nadamo se da će se na svim stranama prepoznati zajednički interes, ali ne možemo utjecati na sve sudionike procesa. Suradnja će se dogoditi ili se neće dogoditi, a o tome će ovisiti i to koliko će štrajk u konačnici biti uspješan.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!