Pismo nastavnika XII. gimnazije u Zagrebu

Poštovani,
dana 28. listopada 2019. Dnevniku na Prvom programu HTV-a u 19 sati prilikom usporedbe neto plaća u javnom sektoru (prebivalište u Zagrebu, između 25-30 godina staža) objavljena je informacija da je prosječna neto plaća nastavnika u srednjoj školi 8.423,61 kn.
Sukladno Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji (Članak 7.) HRT je dužan istinito i nepristano informirati javnost o činjenicama u zemlji od javnog interesa. Međutim, objavljeni iznos prosječne neto plaće krši ovaj zakon i obmanjuje javnost.
Sukladno Zakonu o medijima (VI. OBJAVLJIVANJE ISPRAVAKA I ODGOVORA, Članak 40.) smatramo da se ovom lažnom informacijom vrijeđaju prava i interesi nastavnika i tražimo objavu ispravka netočnog navoda u istom terminu, dakle u Dnevniku na Prvom programu HTV-a u 19 sati i tražimo demantij.
Dokazi o stvarnom iznosu neto plaće nastavnika u srednjoj školi, 25 godina staža i više, nalaze se u privitku. Zahtijevamo da se navedene platne liste objave.
Ukoliko demantij ne bude objavljen, kontaktirat ćemo druge medije u vezi s netočnom objavom informacije na javnoj državnoj televiziji RH.
S poštovanjem,
nastavnici u štrajku, XII. gimnazija, Zagreb
29. listopada 2019.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!