Medijski rat (2): Plaće, laži i Hrvatska radiotelevizija

Javnost je ovih dana obogaćena za novu informaciju. Konkretno, nekoliko medija se pozabavilo brojkama i, na veselje i nevjericu nastavničke populacije, objavilo urbi&orbi kolike su zapravo prosvjetarske plaće.

Na žalost, svi do posljednjeg su poprilično promašili brojku što im se, odgovarajući hrvatskoj medijskoj tradicijii da je u pravu onaj tko drži mikrofon, ne može objasniti, ali što je tu je. Svijet nije fer, dobri stižu posljednji i tako to. Za utjehu nam ostaje da će onaj tko želi doznati istinu do nje i doći, a da će onaj tko je pametan svaku informaciju prikupljenu iz hrvatskog medijskog prostora primiti s dozom skepse.

Tako je portal Telegram.hr, na temelju “analize” podataka iz sustava za Centralni obračun plaća (COP) zaključio da je “prosječna plaća” učitelja i nastavnika 7100 kuna. Istu informaciju je, naravno, prenio i Index.hr. Kvaka je u tome da je u spomenutoj “analizi” Telegram zanemario činjenicu da su u isplaćenim iznosima koje bilježi COP uključeni i putni troškovi, razni dodaci od projekata te naknade za prekovremene sate. Iako su naknadno informirani o pogrešci, urednici i autori teksta nisu pronašli za shodno objaviti ispravak. Također, i sami novinari su ustvrdili da procjena nije potpuno točna jer su u ovo uključene i plaće školskih ravnatelja, ali se nisu potrudili napraviti izračun i korekciju koji bi dali pravu informaciju. 

Također, Katedrala hrvatskog duha, u nekim krugovima zvana i HTV, ni više ni manje nego u Dnevniku je pronašla nastavnika iz Zagreba sa stažom od 25 godina koji ima plaću od 8400 kuna i ponosno ga predočila javnosti kao trofej vlastitog istraživačkog novinarstva. Na žalost, tom prilikom se negdje izgubio profesionalizam jer nismo uspjeli doznati neke bitne podatke: bavi li se rečeni nastavnik još nečim što mu podebljava statistiku, koliko ima djece (ne zbog zadiranja u tuđi obiteljski život, ali količina poreznih olakšica je bitan faktor), ima li prekovremene sate, bavi li se kakvim projektima u sklopu nastavničkog posla, odakle putuje i koliki su mu putni troškovi… doslovno JEDINE informacije koje je HTV podastro svojim konzumentima (ili bi bilo točnije reći: žrtvama) bile su: 25 godina staža, plaća 8400 kuna.

Istovremeno, na Facebook grupi Nastavnici.org pokrenuli smo anketu kako bismo doznali istinu, koliko su ljudi zapravo plaćeni. Anketi se odazvalo nešto manje od 1500 učitelja i nastavnika, a rezultati su sljedeći:

  • ispod 5000 kn: 72
  • 5000 do 6000: 382
  • 6000 do 7000: 850
  • 7000 do 8000: 164
  • iznad 8000: 14

Naravno, ovo nije bilo kontrolirano znanstveno istraživanje i, naravno, nitko nije provjeravao jesu li odgovori koje su davali kolege istiniti, ali neki trend se iz ovoga itekako može vidjeti. Pogotovo zato što se, odmah nakon objavljivanja HTV-ovog ulova, imenom i prezimenom javilo četvoro nastavnika (podaci poznati redakciji), također sa stažom od 25 godina, čija je plaća ispod 8000 kuna (najmanje jedna od njih ima plaću i ispod 7000). 

Iz gornjih podataka vidljivo je da je prosjek barem ovog uzorka debelo ispod Telegramovih 7100. Međutim, prava senzacija se pokazuje ako pogledamo broj onih s plaćom iznad 8000 kuna. Naime, ispada da je HTV zaista ulovio rijetku zvjerku: od naših ispitanika jedan posto se nalazi u toj kategoriji! I, zanimljivo te indikativno, državna i javna televizija je odlučila upravo taj reprezentativni primjerak prošetati po ekranu.

I, naravno, cijela poanta svega ovoga nije nabacivanje brojkama, iako je indikativno da mediji lažu za iznose koji su zapravo veći od iznosa za koji se prosvjetari ovim štrajkom bore. Caka je u propagandi: svi ovi iznosi, i 8500 i 7100 i 6500 kuna su veći od onoga što velik broj hrvatskih radnika mjesečno dobiva i s čime mora živjeti. Cilj je, naravno, aktivirati hrvatski jal i potaknuti gomilu s bakljama i vilama koja će onda neposlušne prosvjetare posramiti, suzbiti i vratiti na njihovo mjesto. Nećemo ovdje raspravljati o razlozima i opravdanosti te “veće” plaće, bit će mjesta u drugim tekstovima koji su u pripremi. Ono što je ovdje ključno su laži i niski udarci koji se lansiraju s više strana s različitim motivima. Ali, kao što znamo, kad topovi zagrme, prva kao žrtva pada istina.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!