SHU pozvao svoje članove da NE potpišu peticiju protiv ukidanja anonimnih prijava

Dobili smo informaciju da je Sindikat hrvatskih učitelja svojim članovima poslao poruku da NE potpisuju peticiju protiv ukidanja anonimnih prijava, koju je pokrenula Mreža Nastavnici organizirano. Naime, sindikatu je sporna predložena novčana kazna za neutemeljene prijave jer Sindikat s terena ima “informacije da, do sada, mnoge utemeljene prijave nisu bile usvojene” te bi u tim slučajevima mnogi zaposlenici mogli platiti kaznu.

Drugim riječima, SHU je protiv ovog prijedloga zato što smatraju da inspekcija loše radi svoj posao i da će, zbog toga, učitelji kojima se odbije utemeljena prijava biti novčano kažnjeni. Sindikatu, očito, nije palo na pamet da u takvim slučajevima postoji viša instanca na koju se moguće žaliti, kao i to da bi u slučajevima kad inspekcija odbije utemeljenu prijavu upravo SINDIKAT trebao istupiti u obranu svoga članstva i, nedajbože, pružiti pravnu i, ukoliko je to potrebno, financijsku pomoć, što bi mu, kao, trebalo stajati u opisu posla.

Sindikatu također nije palo na pamet da pokrene svoju inicijativu ili da podrži ovu, ali uz ogradu da bi se o novčanim kaznama trebalo razmisliti. Umjesto toga, lakše je ne talasati i kočiti tuđe ideje. Evidentno je da ova peticija ne odgovara Sindikatu hrvatskih učitelja jer bi, kao prvo, morali početi nešto raditi, osim što samo prikupljaju članarinu, a kao drugo, pokazuje da postoji još netko osim njih tko pokreće stvari u obrazovnom sustavu i motivira njihovo članstvo da postavi pitanje “Zašto vi niste pokrenuli ovako nešto?” na što oni, naravno, nemaju odgovor, bar ne onaj koji bi bio dobar za njih.

Umjesto toga, SHU se nastavlja “zalagati” (očito, kao i do sada) da se taj problem (valjda nekako) riješi. Još nisu “osnovali komisiju”, ali budu. Valjda.

Jer, budimo realni, lakše je bacati klipove u kotače, kontrirati konstruktivnim prijedlozima i zalagati se da močvara hrvatskog obrazovanja ostane u stanju u kavom je već desetljećima. Jer u mutnoj vodi se najbolje lovi.

Peticiju, inače, i dalje možete potpisati ovdje (*klik*), a poruku koju je SHU poslao svojim članovima donosimo u cijelosti:

Poštovani,

molimo da pročitate tekst u nastavku jer je vrlo bitno da ste upoznati s konkretnim koracima koje SHU poduzima za sustavno rješavanje problema pitanja anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji te posljedicama do kojih može dovesti usvajanje prijedloga iz ankete koja kruži internetom.

Sindikat hrvatskih učitelja tijekom prošle godine učinio je niz važnih koraka u rješavanju pitanja anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji. Na problem je, prije svega, ukazao Ministarstvu znanosti i obrazovanja tijekom pregovora za sklapanje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u nastavku: GKU) te je odlučeno da se ovo pitanje mora riješiti kroz izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Stoga smo žurno zatražili pokretanje postupka Izmjena Zakona o prosvjetnoj inspekciji putem Gospodarskog socijalnog vijeća te je, temeljem našeg prijedloga, imenovana radna skupina koja će uskoro započeti s radom.

Također, u sklopu našeg EU projekta, kroz istraživanje smo zatražili mišljenje zaposlenika o ukidanju anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji te je velik dio istraživanja posvećen upravo tom pitanju, što ćemo uskoro i objaviti.

Ujedno je vrlo bitno za naglasiti da je, osim pitanja ukidanja anonimnih inspekcija, u zakonu potrebno riješiti problem nepostupanja prosvjetne inspekcije kod povreda GKU-a.

Naime, podsjećamo da je prosvjetna inspekcija u više navrata odbacila prijave zaposlenika s obrazloženjem da „prosvjetna inspekcija ne procjenjuje niti ne komentira odredbe GKU-a“. Ujedno, s terena imamo informacije da, do sada, mnoge utemeljene prijave nisu bile usvojene pa i to predstavlja dodatni problem koji se ne smije zanemariti i na čijem rješavanju također radimo.

Dakle, mora se uzeti u obzir da bi prijedlog sankcioniranja zaposlenika (kako je predložen u internetskoj anketi), mogao dovesti i do toga da, primjerice, prijava zaposlenika bude odbačena (kod prijava povrede prava iz GKU-a) te bi tada zaposlenik morao podmiriti „novčanu kaznu u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kn“ jer se „inspekcijskim nadzorom utvrdilo da je podnesak neutemeljen“.

To se nikako ne bi smjelo dopustiti i stoga se ovo pitanje mora sustavno i promišljeno riješiti i to na način da se riješe oba problema kako zaposlenici ne bi služili za punjenje državnog proračuna kod svake prijave koja bi bila odbijena/odbačena.

No, bez obzira na ranije navedeno, svako zalaganje za izmjenu Zakona podržavamo, no upozoravamo da akcije moraju biti dobro promišljene i imati za cilj potpuno a ne djelomično rješavanje problema, kako bi se isti doista i uklonio, bez da proizvede nove probleme koji će ponovno biti na štetu zaposlenika.

Svoja razmišljanja slobodno nam pošaljite putem maila.

Lijep pozdrav i ugodan vikend.

1 Comment

  1. Zahtjev peticije odlično je sročen i , što se mene tiče, potpisujem!
    Mislim da je i aspekt na koji upozorava SHU također bitan. Nisam shvatio da Sindikat poziva na nepotpisivanje.
    Zar ne može jedno drugom biti podrška, bez sukoba.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!