Učitelji složni: Oslobodite nas nepotrebnih papira, želimo više raditi s djecom

(Slobodna Dalmacija) Prvi put u našoj županiji cijela odgojno-obrazovna vertikala, od predškolske do srednjoškolske razine, okupila se jučer u velikoj dvorani Filozofskog fakulteta na stručnom skupu, gdje su uz teorijska promišljanja prošli i radionice u kojima su izmjenjivali iskustva dobre prakse. Dr. sc. Sanja Bilač, predsjednica Hrvatskog pedagoško-književnog zbora ogranka Splitsko-dalmatinske županije koji je organizator ovog skupa na kojem se okupilo 130 djelatnika iz svih razina hrvatskog obrazovanja, izrazila je želju da to preraste u godišnje okupljanje.

– Ovaj stručni skup ujedinjuje teoriju i praksu, i to je upravo ono što odgojno-obrazovni djelatnici žele, da se malo više zna što se u praksi događa, i ne samo to, nego da praktičari imaju ključnu riječ u onome što će se mijenjati. Naš sustav ima jako dobru tradiciju i puno pozitivnih i inovativnih pristupa podučavanju, međutim, nemamo često prigodu iznositi te dobre primjere, pa se gotovo isključivo čuju samo oni negativni – kazala nam je Bilač, naglasivši kako je ovaj skup i vrlo vrijedan način stručnog osposobljavanja, koji se i u svijetu provodi na jednak način.

U Split je ovom prigodom stigla i prof. dr. sc. Dubravka Miljković s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, autoritet kad je pitanju upravljanje u domaćim odgojno-obrazovnim ustanovama.

– Rezultati svih provedenih istraživanja pokazuju da učitelji, kad ih se pita što ih najviše veseli u njihovu poslu, uvijek na prvo mjesto stavljaju odnos s učenicima i rad u razredu. U drugu ruku, najviše im smeta odnos prema obrazovanju općenito, radni administrativni poslovi, posebno kada vidite koliko su te tablice i papiri ponekad besmisleni. Znamo kakav je materijalni status učitelja i profesora, ali oni se i dalje odlučuju za taj posao znajući da će biti potplaćeni i nedovoljno cijenjeni u društvu. Ajmo im onda barem olakšati administraciju i omogućiti im da rade ono što im čini zadovoljstvo – smatra profesorica Miljković.

1 Comment

  1. Što ne tražite na tim skupovima zaštitu od razno raznih inspekcija,anonimnih prijava i sl. ? Evo, nedavno opet neki cirkus u jednoj OŠ, a svi šute. Gdje je sindikat? Udruga?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!