Zbog manjkave procedure pri donošenju, Ustavni sud ukinuo “Zdravstveni odgoj”

(T-portal) Ustavni sud jednoglasno je ukinuo Kurikulum zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim skolama koji je na snazi od veljače ove godine. Odluka ministra znanosti i obrazovanja Željka Jovanovića ukida se do završetka postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom, a do tada će se u školama predavati po starom programu.

Dakle, Ustavni sud udovoljio je prijedlogu Miroslava Kote iz Zagreba, Hrvatskoj stranci prava 1861., udruzi GROZD i drugima te će idućih mjeseci odlučivati o ustavnosti zdravstvenog odgoja.

Sadržaj nije sporan

Ustavni sud neće raspravljati sadržaj kurikuluma, nego će razmatrati proceduru donošenja Kurikuluma. Ističu da država mora uskladiti pravo roditelja da odlučuje u donošenju nastavnog sadržaja i zdravstvenog programa i pravo djeteta na izgradnju osobnosti. Dakle, Ustavni sud ne dovodi u pitanje sami Kurikulum zdravstvenog odgoja nego način donošenja Kurikuluma te stoga pokreću postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec rekla kako je ova odluka važna jer je ovo prvi put da Ustavi sud raspravlja o članku 63. Ustava i pravu na odgoj djece: ‘Ova odluka snažno podržava zdravstveni odgoj, ali sadržaj se mora sustavno i sveobuhvatno pripremiti za provedbu u proceduri koja će biti u skladu s ustavnim zahtjevima.’

Naglasila je još jednom da se odluka suda bavi procedurom jer, kako je rekla Omejec, i načela pluralizma, slobodoumlja i tolerancje imaju svoj proceduralni aspekt te da je zbog toga važan dijalog u demokratskim procedurama. Dijalog koji je pri donosenju Kurikuluma zdravstvenog odgoja, prema Ustavnom sudu, ipak izostao.

Pravo na odgoj nije nepovredivo

Podsjetimo, protivnici zdravstvenog odgoja u svojoj ustavnoj tužbi pozvali su se na šest presuda Europskoga suda za ljudska prava, među kojima je i presuda ‘Campbell i Cosans protiv Ujedinjenog Kraljevstva’ iz 1982. po kojoj je država obvezna poštovati uvjerenja roditelja u kontekstu obrazovanja njihove djece, te presuda ‘Lautsi i dr. protiv Italije’ iz 2011., a riječ je o sporu o ‘raspelima u javnim prostorima’, po kojoj se država treba suzdržati od promocije ateizma. Naime, talijanski Ustavni sud u odluci br. 203 od 12. travnja 1989. utvrdio je da laičnost ne znači ‘indiferentnost države prema religijama, nego očuvanje religijske slobode u sustavu kulturnoga i konfesionalnog pluralizma’.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, podsjetila je na druge europske odluke koje govore da pravo na odgoj vlastite djece nije nepovredivo jer je, primjerice u predmetu Dojan i drugi protiv Njemačke iz 2011., Europski sud odbacio tužbe petero bračnih parova iz Evangeličke baptističke crkve koji su novčano kažnjeni zbog odbijanja slanja djece na nastavu spolnog odgoja.

Pravobraniteljica je početkom godine, u jeku kritika spolnog odgoja kojima su bile obilježene i božićne propovjedi biskupa, ocijenila da nijedan dio spornog modula nije suprotan ustavno-pravnom poretku niti međunarodnom i nacionalnom antidiskriminacijskom zakonodavstvu i pritom spomenula sudske slučajeve iz Njemačke.

Crkva zamjera Jovanoviću nedostatak javne rasprave

Ministru znanosti i obrazovanja Željku Jovanoviću stranke koje njeguju tradicionalne kršćanske vrijednosti, zatim Katolička crkva i udruge bliske njezinu nauku zamjeraju izostanak javne rasprave o programu spolnog odgoja za koji kažu da je protivan Ustavu i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

On je pak u više navrata odbacio tvrdnje da zdravstveni odgoj u školama krši ustavno pravo roditelja da djecu odgajaju u skladu sa svojim svjetonazorom, ustvrdivši da je riječ o ‘neistinama i dezinformacijama koje zlonamjerno i neodgovorno šire pojedine udruge’.

Nasuprot udrugama bliskim Katoličkoj crkvi koje su oštro napale kurikulum, u obranu uvođenja Zdravstvenog odgoja stale su udruge poput ‘Platforme 112’ koja tvrdi da je on utemeljen na znanstveno provjerenim informacijama te predstavlja nužan iskorak u procesu stvaranja modernog obrazovnog sustava.

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu održan je i prosvjedni skup za uvođenje Zdravstvenog odgoja na temelju znanstvenih spoznaja i ustavnih vrijednosti i protiv miješanja Katoličke crkve u hrvatski obrazovni sustav.

Tih je dana Crkva u trgovačkim centrima i kioscima dijelila letak protiv predloženog zdravstvenog odgoja, a udruge bliske njoj, kao i HDZ, HSP i još neke stranke s desnog političkog spektra, optužile su ministra Jovanovića da nameće njima neprihvatljiv svjetonazor i ideologiju te su zatražile da on bude izborni predmet. HHO je pak pozvao vladu da privremeno obustavi projekt zdravstvenog odgoja.

Kulminacija polemike o spolnom odgoju bila je krajem siječnja, kada je na poziv katoličkih udruga, u Hrvatskoj boravila američka publicistkinja i protivnica liberalnog seksualnog odgoja Judith Reisman, što je izazvalo ogroman interes podijeljene javnosti. Reisman je pritom jednog od autora 4. modula Aleksandra Štulhofera optužila da je u svom radu surađivao s pedofilima, dok je ona najavila tužbu protiv hrvatskih medija tvrdeći da su je oklevetali.

4 Comments

  1. Hoće li itko iz ekipe Jovanović-Filipović kojima je Ustavni sud RH zaključio ocjenu nedovoljan zbog nepoznavanja ili namjernog nepoštivanja procedure pri uvođenju Zdravstvenog odgoja
    1. biti sankcionirani bar usmenom opomenom(patuljci pojma nemaju, pa što, tko im što može)?
    2. pozvati se na pravilo o preispitivanju negativne ocjene i zatražiti ponovni ispit dok im se ne pokloni prolazna ocjena(kao što to čine mnogi naši učenici ovih dana)
    3. dobiti otkaz?
    Volio bih da se ministrov najavljeni (osvetnički)elan i angažman u ponovnom proboju sa zdravstvenim odgojem osjeti u bilo čemu pozitivnom, konkretnom i korisnom za naše školstvo, počam od realizacije ideje o svim školama s radom u jednoj(mislim jutarnjoj) smjeni, redukcijom uistinu gomile bespotrebnih sadržaja iz naših programa(osobito osnovnoškolskih), promjenama kalendara u kome ispiti DM(s angažmanom velike većine nas)kolidiraju ne samo s našim redovnim nastavničkim obvezama, već u potpunosti remete normalno odvijanje nastave učenika nižih razreda srednje škole zadnjih mjesec dana,a da ne spominjem neuvažavanje prijedloga kolegica i kolega s ove mrežne stranice vezanih uz temeljni uzrok kaosa – nepostojanje načina da se učenik disciplinira. Jedino ne znam koga će to naši momci,Željko i Vinko, uistinu vidjeti kad se jednog skorog lijepog dana pogledaju u ogledalo? Neki je tip spomenuo neko pljuvanje?

    1. Kao funkcionari u obrazovanju njih dvojica skupljaju negativne ocjene ne bi li ih birači uputili na ponavljanje mandata.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!