Štrajk u školama pa masovni prosvjed u Zagrebu 1. svibnja

(Večernji list) Štrajk u školama i ostalim javnim službama i masovni prosvjed građana na Praznik rada! Sindikalne su to najave kao rezultat općeg nezadovoljstva zbog gospodarskog i socijalnog stanja u zemlji.

– Prvi će štrajk biti negdje potkraj travnja, početkom svibnja, a drugi potkraj školske godine. Štrajkat ćemo do ispunjenja zahtjeva, a tražimo prijevremene izbore. Ova vlada nema više podršku birača koji su je izabrali niti se drži programa kojim je izabrana – kaže Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Članstvo obrazovne vertikale sudjelovat će i u prvomajskom prosvjedu, potvrđuje Ribić, jer je na djelu posvemašnje rastakanje socijalne države. Sindikati će građane pozvati da masovno izađu na ulice na Praznik rada, 1. svibnja, u Zagrebu. Detalji i način organizacije prvomajskog prosvjeda bit će poznati potkraj idućeg tjedna, nakon što se središnjice usuglase.

– Osnovnom porukom okrenut ćemo se mladima. Upozorit ćemo na to koliko slabu zaštitu imaju mladi koji ulaze na tržište rada, kako njihovu pamet i sposobnost kapitaliziraju strane zemlje nakon što Hrvatska uloži velik novac u njihovo obrazovanje. Najave MMF-a su krajnost, pogledajmo gdje su zemlje koje su primijenile preporuke MMF-a?!

Ne tražimo rušenje Vlade jer ne vidimo kvalitetnu alternativu, ali tražimo da mijenja smjer. U protivnom će biti bugarski scenarij – kaže Mladen Novosel iz SSSH.

Razlozi za prosvjed gomilaju se, podsjeća Krešo Sever (NHS). Ignoriranje socijalnog dijaloga, rezanja u državnim i javnim službama, MMF…

Prosvjedovat će i HUS Ozrena Matijaševića jer oni, kaže, prosvjeduju i štrajkaju redovito, ali velike najave smatra folklorom i samoreklamom.

3 Comments

  1. Ljudi dragi, opametite se već jednom. Briga sindikaliste za vas. Oni ovim akcijama i verbalnim ratom s vlastima, samo opravdavaju svoje postojanje i svoj opstanak. Već 20-tak godina slušate jedno te isto. Kad bi oni bili pravi sindikalni vođe dijelili bi sudbinu svojeg članstva. Borite se za bolji status svojeg područja rada i veći pedagoški standard, pa time i svoj status, a ne za ono što predlaže “neprikosnoveni” sindikalni vođa.Božićnice, darovi za djecu, prijevoz i ostale pogodnosti su “luk i voda”. Treba se izboriti za pravu vrijednost svojeg rada i za vrednovanje vašeg znanja, kao i društvenu potrebu za vašim radom koja bi trebala biti na prvom mjestu. Vi stvarate najprije ljude, a onda stručnjqke…

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!