S foruma: o teškim školskim torbama

Kako bismo se malo odmorili od teških tema, prenijet ćemo naglaske iz (za sada) kratke ali slatke rasprave o teškim torbama koje djeca nose u školu koja je jedna od mnogih trenutno aktualnih na našem forumu.

Najprije je postavljeno pitanje postoji li kakva inicijativa, recimo, liječnika, da se nešto napravi po pitanju djece koja na svoja leđa trpaju terete od “pola svoje tjelesne mase”. Nakon odgovora u kojem se pokušalo proanalizirati zašto su knjige toliko teške i što se može napraviti da se sadržaj torbi malo olakša, stigla su mišljenja koja su iznijela viđenje na problem iz malo drugačije perspektive.

Tako je jedan korisnik najprije skeptično primijetio da bi možda “vrijedilo malo prokopati po toj torbi i vidjeti koliko tu ima onoga što učenicima ne treba taj dan (i rečeno im je da im ne treba taj dan) pa su svejedno ponijeli”, a onda se javila profesorica koja je, između ostalog, ustvrdila i:

primijetila sam da su torbe najnapučenije kod prvaša (oni čak imaju one torbe na kotačima), a onda se sadržaj torbi smanjuje proporcionalno s prelaskom u viši razred.
Kod osmaša možeš u torbi pronaći jednu do dvije bilježnice, par knjiga, bokser, lance, cigarete, petarde i eventualno ciglu (to nose iz razonode)

Ovi mali samo kaj ne nose rezervne gaće u tim torbama. Trebalo bi to malo pregledati. A i same prazne torbe su teške jer su nakinđurene svim i svačim, amortizirane, hrpa nekih pretinaca i zatvarača…samo pernica ima pola kile. Jel im to sve zaista treba? A onda još povješaju paletu plišanih živina i ne znam čega pa izgledaju stvarno smiješno.

Iako se svi slažu da bi i izdavačka politika i malo bolje planiranje školske literature uvelike pomoglo da djeca ne krive kralježnicu, izgleda da ni ova priča, kao, uostalom, i sve ostalo na svijetu, nema samo jednu stranu.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!