Opet dali mandat ravnateljici koju optužuju za mobing

(Večernji list) Školski odbor Osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog ponovo je za ravnateljicu izabrao Jadranku Šošić, koja tu dužnost obnaša 21 godinu. Da bi izbor bio valjan, suglasnost mora dati ministarstvo, odnosno ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović.

– Postupit ćemo kao i u svakom drugom slučaju, proučit ćemo svu dokumentaciju i ministar će na temelju toga odlučiti hoće li dati ili uskratiti suglasnost na izbor ravnateljice Šošić – kazala je danas zamjenica ministra obrazovanja Marija Lugarić. Pri tome će se voditi računa je li postupak raspisivanja natječaja bio zakonit, provjerit će se svi podnesci pristigli u prosvjetnu inspekciju, odnosno svi prigovori i primjedbe te nalazi inspektora.

– Neće se odlučivati na temelju tračeva nego argumenata. Ministar će svoju odluku donijeti u zakonskom roku, 15 dana od zaprimanja dokumentacije od Školskog odbora – kaže M. Lugarić. Odluku ministra u OŠ Bijaći nestrpljivo očekuju pristaše, ali i protivnici ravnateljice, za koju je pri posljednjem inspekcijskom nadzoru utvrđeno da je počinila niz nepravilnosti, da je dopuštala da se na početku školske godine od učenika uzimaju novčane donacije, što su roditelji nazivali trošarinom. Dio zaposlenih u školi tvrdi da ih ravnateljica mobingira te krši prava djece, što je prijavljeno i dječjoj pravobraniteljici.

– Ravnateljica je u utorak navečer, nakon izbora, u zbornici vikala da neki opet pišu i rovare protiv nje, ali da je ona sigurna i nitko je neće maknuti s njezina mjesta – prepričava svjedok scene. Inače, ovih dana se biraju ravnatelji više škola, a kako je promjenom vlasti prestalo postojati tročlano povjerenstvo, Vlada je donijela uredbu po kojoj suglasnost na izbor ravnatelja daje ministar.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!