Učenici iz Istre priznali krađu mature iz hrvatskog!

(Tportal) Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) danas je, na dan održavanja maturalnog ispita iz hrvatskog jezika razine A i B, izvijestio javnost da se on odgađa. Ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić za tportal je objasnila da je krađa ispita prijavljena policiji te da je istraga u tijeku.

‘Nama je naloženo da postupamo kao da je test ukraden i kao da je objavljen, međutim za sada još nemamo potvrdu da je to uistinu tako’, rekla je jutros Jukić.

‘Ne želim se uopće opterećivati time što je bilo. To rade tri osobe koje znaju što treba poduzeti. Na nama je da osiguramo logistiku. Nismo policajci, već stručnjaci za obrazovanje’, objasnila je.

Ravnateljica kaže da su u Centru cijelu noć naporno radili kako bi osigurali to da šteta za učenike bude što manja i da što manje osjete poremećaj u rasporedu.

‘Esej koji je danas trebao biti na ispitu pomaknut je za sutra u 10 sati, a test koji je trebao biti pisan sutra održat će se 26. lipnja u 9 sati jer je taj dan slobodan. Ovim pomakom smo zapravo razrijedili ispite, tako da će učenici imati dan više za učenje matematike. Mislim da to ne bi trebala biti neka velika drama’, rekla je Jukić.

Novi materijali za sutrašnji ispit već su tiskani i razaslani u škole.

Ravnateljica je demantirala neke glasine, prema kojima je ispit ukraden u zagrebačkoj privatnoj Gimnaziji i ekonomskoj školi Benedikt Kotruljević.

U međuvremenu je na stranici ‘Hrvatske uživo’ na Facebooku objavljeno da je Nataša Vitasović, glasnogovornica PU istarske, potvrdila da su danas zaprimili prijavu ravnatelja jedne srednje škole sa središtem u Puli (neslužbeno je riječ o Privatnoj gimnaziji Juraj Dobrila) o krađi ispitnog materijala. Dakle, ravnatelj je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koji je 16. lipnja između 10 i 16 sati iz prostora škole otuđio dva ispita za državnu maturu iz hrvatskog jezika.

Ovu informaciju potvrdio nam je i Petar Bezinović iz Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja.

‘Krađom materijala učinjena je velika šteta. Netko će morati kazneno odgovarati i nadoknaditi štetu. Koordinator je već otkrio tko je ukrao materijale. Dobio sam informacije da su učenici to priznali i rekli da su testove bacili u WC, što baš nije logično jer je riječ o tvrdim papirima formata A4’. Uglavnom oni su mogli test distribuirati kako god su htjeli pa nije bilo drugog rješenja nego da se obustavi ispit i organizira novi test, objasnio je Bezinović, dodajući da smatra da je sustav sve napravio kako treba te da krivnju ne treba svaljivati na NCVVO i škole.

‘Protokoli su napravljeni gotovo savršeno. Sve je definirano do najsitnijih detalja – od transporta ispita do trenutka u kojem se kutije smiju otvarati. Materijali su u školi bili zaključani. Ne znam na koji način su učenici došli do njih. Ovdje se radi o krajnje kompetentnom ponašanju svih odgovornih – o vrlo savjesnom ponašanju ispitnog koordinatora koji je prebrojao obrasce za eseje i otkrio da nedostaju neki materijali. On je odmah alarmirao Centar, a Centar je alarmirao policiju i ministra. Resorni ministar je alarmirao ministra policije. Sve je napravljeno kako treba radi zaštite postupka. Štoviše, NCVVO je tijekom noći već organizirao novi raspored i dostavu novih materijala u škole’, istaknuo je Bezinović.

3 Comments

  1. Zanimljivo je da je riječ o, kako prenose drugi portali, “problematičnim” učenicima koji pohađaju, naravno, privatnu školu. Ne znam ilustrira li išta bolje od ovoga bolesni sustav vrijednosti u RH.
    U zapadnim državama privatne škole su skupe, stroge i zahtjevne. Roditelji često štede cijeli život da djeci priušte kvalitetnu srednju školu i fakultet.
    U Hrvatskoj u privatne škole idu lijena, razmažena i često nesposobna djeca kojoj roditelji velikim novcima ne plaćaju stjecanje znanja, nego kupuju diplomu. Događalo se puno puta da se učenici sa 5-6-7 izglednih jedinica ispišu iz državnih škola mjesec dana prije kraja nastavne godine, plate nešto novaca u privatnoj školi i vrate se lijepo natrag u državnu školu – sa samim peticama. Nikada niti jedna inspekcija nije probala raskrinkati ovu maskeradu.
    U Apsurdistanu to svi znaju i nikome ne smeta.

  2. Koordinator je alarmirao Centar, Centar je alarmirao policiju i ministra, a ministar je alarmirao drugog ministra, i…. nastavite niz…
    Ja uopće ne dvojim da je već alarmiran visoki predstavnik EU- a, na potezu je trenutno papinski nuncij.
    Ispiti se transportiraju u blindiranim vozilima, pod pratnjom dugih cijevi, čuvaju se u sefovima, divizija čeljadi zadužena je za tajnost, i tada, u odsudnom momentu, ničim izazvana, trojica balavaca učine smiješnima i sustav i visoke peršone pobrojane u preambuli ovog komentara!
    Sva sreća pa RH ne raspolaže nuklearnim arsenalom – zamislite kad bi se gojenci kakova staračkog doma raspojasali, razbili šifre i podivljali?!
    Čovjek se, reda radi, zapita – koje pedagoške mjere prijete dotičnoj gospodi?

  3. Nikome ništa ne prijeti, pa pogreške gotovo da i nije ni bilo :-(.
    Nakon sinoćnjeg Otvorenoga u kojemu se jedino Sunčica Findak sjeća kako je bila zamišljena DM ništa me ne čudi, čak niti Bezinovićeva amnezija.

    Gđa načelnica bi trebala dobiti trajno isključenje bez produženog tretmana i mogućnosti brisanja mjere iako je i na pogrešci zamislite uštedjela. No kao što vidimo POMSK ju je gadno demantirao.
    Što se tiče budućnosti DM Slovenija ima odličan model i ne vidim razloga ga mi ne primjenimo (no oni su po tom pitanju imali nacionalni konsenzus)

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!