Crkni, stoko!

Kako izgleda, prekidanje nastave je sve izvjesnije, što je dobro i ni trenutak prerano. U svim dosadašnjim epidemijama škole su se pokazale kao rasadnici virusa, najviše zbog neprekidnog miješanja i međusobnog kontakta djece, idealnog vektora za širenje zaraze po široj populaciji.

Međutim, ono što je u četvrtak zgrozilo učitelje bio je naputak Ministarstva o on-line nastavi za koju će učitelji morati – dolaziti u školu! Dakle, usred epidemije koja se i u Hrvatskoj počela širiti eksponencijalno, zbog koje su u Italiji ulice potpuno puste, a policijska vozila, kao u filmu apokalipse, voze po gradu i preko megafona upozoravaju stanovnike da ne izlaze iz kuća bez prijeke potrebe, u takvoj situaciji, učitelji će, po naputku državnih vlasti, morati napraviti upravo to: izaći iz kuće, otići na u mnogo slučajeva poprilično udaljenu lokaciju da bi tamo – radili preko interneta!?

Već se nekoliko dana kolektivno zgražamo nad bulažnjenjem prosvjetnih naredbodavaca – ideja o on-line nastavi svakako je dobra i sigurno će u Hrvatskoj biti uspješno provedena negdje oko 2040. godine (jedan od uvjeta je, naravno, i smanjenje broja učenika na trećinu, po mogućnosti i manje) – ali u današnjoj situaciji, kad je u mnogim školama internet misaona imenica, kad značajan dio nastavnika uopće nije educiran o alatima i kad su sami alati napravljeni samo kako bi se zadovoljilo formu, i pritom su vrlo često  izvedeni sa stilom kakvog se ne bi postidio ni Mao Ce Tung – mnogo hvalospjeva i zaglupljivanja, a vrlo malo sadržaja, čast izuzecima – inzistirati da nastavnici moraju fizički doći u školu da bi tamo buljili u ekran je…

… zapravo, ako ćemo biti iskreni, ideja je dosljedna. Jer cijeli je obrazovni sustav već više desetljeća jedan veliki teatar apsurda, a svaki će dramaturg znati da svaku dobru burlesku ili farsu, da bi joj dodao dubinu, mora začiniti i određenom dozom crnog humora, tako da je ova pandemija došla kao naručena za jedno grandiozno finale u kojemu će se glavne aktere ispratiti s pozornice – u lijesu. 

Drugim riječima, od koga je, dobro je. S obzirom da se iz aristokratskih krugova prosvjetare već jako dugo vremena tretira kao stoku, ništa bolje nismo ni očekivali. 

I nije stvar samo u izljevima iz Ministarstva. Doznajemo da su mnoge škole za petak sazvale sjednice, dakle, okupljanja svih nastavnika koji rade u školi i naguravanje istih u jednu prostoriju. Dakle, zabrana okupljanja vrijedi za ljude, ali ne i za nastavničku stoku koja, prije svega, mora nastaviti popunjavati svoje formulare, tablice, izvještaje i upitnike, jer to je njihova svrha postojanja. Isto tako, nikome tko je imalo upoznat sa stanjem na terenu – tu se, dakle, ne ubraja ekipa sa Svetica – nije jasno kako će to točno nastavnici u školi održavati on-line nastavu, u koliko smjena, u kojim prostorijama, s kojim točno internetom? Primjer s terena: “Naš wifi uopće ne doseže do učionica, vrti se oko tajništva i zbornice, a imamo dva računala u zbornici”. Nije li poanta SMANJITI broj kontakata među ljudima?

Toliko je pitanja nastalo u tolikim glavama proteklih dana da je najčešća rečenica bila da bi Blaženka Divjak i njena ekipa pod hitno morali promijeniti dilera jer ovo što konzumiraju izaziva poprilično loš trip, doduše, ne za njih nego za sve koji su prisiljeni svjedočiti njihovim izljevima i trpjeti posljedice njihovih odluka.

Očito bulumenti političkih podobnika koja se usidrila u Ministarstvu nisu jasne neke činjenice koje bi valjda bile jasne četverogodišnjaku:
1. Ako je riječ o ON-LINE nastavi, dakle preko interneta, onda se valjda ta nastava može izvoditi i od kuće?

2. Nepotrebnim – ponovimo još jednom – NEPOTREBNIM – izlaskom iz kuće samo će se pridonositi mogućem širenju zaraze; ma koliko marginalnom, tko razumije pojam “eksponencijalnog rasta” bit će mu jasno da jedna zaražena osoba više sutra može značiti stotinu više za mjesec dana. 

Sve u svemu, ako ništa drugo, uvjerili smo se da su prosvjetni vladari još uvijek u formi, da nas, nakon desetljeća nevjerojatnih gluposti koje, iskreno, ne može iznjedriti svatko i za koje ipak treba poprilična doza talenta, i dalje znaju iznenaditi i pogurati još dublje. 

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!