Podrška radnicima Đure Đakovića

Piše: Miodrag Maričić, prof.

Poštovani radnici Đure Đakovića!

Gledajući agoniju kroz koju prolazi vaša tvrtka, gledamo ponavljanje agonije nebrojenih tvrtki u cijeloj Republici Hrvatskoj. Cijelo jedno desetljeće su se gasila poduzeća i otpuštali radnici, a sva sila državnih činovnika je to pratila bez da su trepnuli. Država je našla snage da spasi trgovinu i malo vezane proizvodnje posrnulog Agrokora pa je time pokazala dvije stvari: može kad hoće i koga hoće spasiti, unatoč silnim zaklinjanjima u tržište i tržišna pravila. Zašto se maćehinski odnosi prema vama sada nije nikomu jasno!

Vaš usud je da se štrajkom izborite za svoje zarađene plaće i da tvrtku, koju su generacije Brođana i drugih radnika desetljećima stvarali, spasite od stečaja i nestanka.

Mi prosvjetni radnici koji smo u štrajku već 35 dana za bolje obrazovanje, primjerene uvjete rada, kvalitetniju školu i adekvatno plaćeni rad za odgovaran posao dajemo vam punu podršku u vašem opravdanom nezadovoljstvu načinom na koji se Vlada odnosi prema vama.

Vaši pogoni imaju narudžbi od te iste države i vi ste spremni iskustvo i znanje ustupiti toj istoj državi za manje novca nego drugdje u EU, a Vlada se po ustaljenom modelu ponaša kao da je se to malo ili nimalo tiče!

Poučeni načinom na koji se odnosi prema nama i, posredno preko nas, prema vama kroz vašu djecu, ovim putem uz punu podršku zahtijevamo trenutno djelovanje Vlade na čelu s premijerom kako bi se preostali dijelovi nekadašnje moćne metaloprerađivačke industrije u Slavoniji spasilo odmah! Tražimo da vama iskažu potrebno povjerenje i daju novac, koji misle uštedjeti na nama neisplatom plaća, jer vi znadete kako stvarati novu vrijednost jednako kao što mi znamo vašu djecu pripremati za izazove 21. stoljeća.

Solidarno pomažimo jedni drugima kako bi se pojedinačne tužne priče slile u uspješan i sretan završetak ove epizode u povijest RH iza koje MORAJU ostati zadovoljni i dobro plaćeni radnici u pravno sigurnoj i građanski uređenoj državi svih građana!

Mi, prosvjetari, koji smo i vaše živote jednom već dotaknuli tijekom vašeg obrazovanja, stojim uz vas kao što ste i vi na početku naše borbe za pristojno plaćeni rad i dostojno mjesto u društvu stali uz nas!

Možete računati na nas i našu svesrdnu pomoć!

Zajedno do boljeg društva!

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!