Kamenčić u cipeli

Piše: Anita Damjanović

Kod mene je zadnjih dana bilo ‘inter arma musae silent’ ali me jučer opet taklo (molim matematičare da mi ne seciraju znanstvenu utemeljenost alegorija😁)

Kamenčići u cipeli
Brojevi, brojevi, brojevi….Bilo ih je ovih dana raznih: prirodnih, cijelih, bilo je i nekih realnih iz onog Sektora. Ako pitate premijera, i nekih iracionalnih, a prosječnom građaninu svi su brojevi izgledali jako kompleksno.
Jedino su učitelji cijelo ovo vrijeme imali jedan RACIONALNI BROJ: 6.11.
U predcivilizacijskom dobu brojanje je bilo prilično jednostavno: ako je mislio JEDAN dobri stari neandertalac bi pokazao na sunce, ako je mislio DVA pokazao bi na oči ili uši ili krila ptice. Get it?
Onda su neandertalci nabavili ovce pa je nastala potreba za većim brojevima pa je jedna ruka bila pet, a dvije deset…Meni, kao matematičaru vulgares ovo zvuči PRIRODNO.
E, a onda su neki neandertalci maznuli ovce drugim neandertalcima i više nisu imali dovoljno prstića da ih prebroje. Tako su počeli koristiti kamenčiće: jedna ovca-jedan kamenčić. Jedan je čoban u plusu, a drugi u minusu, jedan ima duplo, a drugi pola… Iako svjestan moralno dvojbene paradigme, svaki akademski građanin s elementarnim znanjem o skupovima brojeva zna da je ovo REALNO.
Je, al’ onda se jedan čoban neandertalac dovinuo da jedna ovca bude dva kamenčića i nastao je kuršlus. Ne samo to, jedan progresivac među neandertalcima je posve izbacio ovce i ta-daaa, ostadoše samo – kamenčići.
Uglavnom, par desetaka tisuća godina kasnije naš poslovični neandertalac je evoluirao u prosječnog hrvatskog političara, a kamenčići u učitelje.
Učitelji su postali kamenčići u cipelama vladajućih od kad je Hrvatske kao države. Svi priznaju da su učitelji vrijednost, ali lakše ih je gledati kao kamenčiće, kao brojeve. Kad ih gledate kao brojeve, ne vidite u njima ljude, potencijal,budućnost, vidite samo TROŠAK i puno ih je lakše razgaziti ili istresti iz cipele.
Kad slušaju o učiteljima, građani čuju, 90 000 ljudi u sustavu, jedan dan u štrajku za državu 35 milijuna kuna, za učitelja 315, efekt učiteljskih zahtjeva 450 milijuna kuna, premijer s paketom od 1,7 milijarde kuna, ….i mi gubimo lica i postajemo hladni kamenčići koji žuljaju ovu vladu i ovo društvo.
Uvidjevši da je društvo super verzirano na brojeve, učitelji su konačno, nakon godina upozoravanja, prosvjedovanja, lobiranja i strpljivog čekanja u redu, iznijeli svoj broj, vrlo pravedan, pošten prema svima i vrlo RACİONALAN broj sa svim svojim zašto i zato- broj 6 11.
İ odjednom svi dobiše diskalkuliju!

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!