Sprema li se falsificiranje rezultata referenduma?


Do nas je upravo stigla informacija da je Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSŠH, ZABRANIO objavljivanje rezultata referenduma na društvenim mrežama “jer je to kršenje sindikalne tajne“! Ukoliko je ova informacija točna, a nemamo u nju razloga sumnjati jer smo neke slične stvari čuli danas ranije iz drugih izvora, onda smo poprilično sigurni da je naše organiziranje objave rezultata bilo jako dobra odluka. Naime, ne pada nam na pamet nijedan razlog zašto bi sindikat htio zabraniti objavljivanje rezultata referenduma koji je ovako spektakularno uspio, osim ako nisu imali drugačije planove i pritom nisu htjeli da se za te planove dozna.

No, da smo iznenađeni, i nismo, jer se ovo savršeno uklapa u ponašanje na koje sumnjamo već godinama, a koje se proteklih dana sve više migolji iz sjene i polumraka na svjetlo dana. A ako se itko pita zašto, možemo mu samo odgovoriti citatom iz Balkanskog špijuna: vidiš, Danice, kako si ti naivna! (Na stranu to što neki ključni akteri sindikalne scene zaista djeluju – i pojavom i ponašanjem – kao da su u rodu s poštovanim drugom Čvorovićem.)

Do, recimo, prekjučer, bile su to samo privatne sumnje, doduše, objektivno motivirane čudnim rezultatima posljednjeg prosvjetnog referenduma od prije nekoliko godina. Međutim, u protekla 24 sata počele su se pojavljivati otvorene indicije da nekim sindikatima zapravo ne odgovara ovakav štrajk, da su izgubili kontrolu, da se sad batrgaju kako bi ga što prije završili i vratili se u svoju manje riskantnu kolotečinu i, eventualno, popili još jedan šampanjac, ovaj put s drugim premijerom. Počelo je sa sinoćnjom informacijom o, blago rečeno, neobičoj poruci Sindikata hrvatskih učitelja da, ako se sporazum odbije, “neće se platiti ništa, ponuda Vlade otpada i više neće biti nikakvih pregovora“. U međuvremenu smo locirali izvor i ispalo je da ipak nije riječ o središnjici, nego o Ani Hinić, voditeljici splitskog ureda SHU.

Nastavilo se s odgađanjem objave rezultata referenduma od strane sindikata koja nam nije jasna, ali ne vjerujemo da može imati poštene motive, i prvim indicijama da neki od sindikata nisu sretni s našom akcijom objavljivanja rezultata.

Dodajmo ovome i to da je u proteklih 48 sati cijeli niz povjerenika nagovarao članove da glasaju ZA sporazum, da bi danas i SHU objavio tablicu u kojoj obrazlaže “kako je Vladina poruka zapravo dobra” iako je cijeli niz analiza pokazao kako bi se povećanjem koeficijenta ipak dobilo više!

Sve ovo nas sve više učvršćuje u mišljenju da među sindikatima postoje neki čija je ideja sabotirati štrajk samo iz njima znanog razloga. Ne želimo nagađati, ali u ponudi je više-manje sve: mito, nesnalaženje, gubitak kontrole, nisu nikad ni htjeli da se ovo ovako razbukta, politički motivi, preveliko talasanje zbog kojeg bi izgubili milost vlasti o kojoj su ovisili proteklih dvadeset godina…

Upravo zbog svega ovoga smo jučer i pokrenuli paralelno prebrojavanje glasova, kako se ne bi dogodilo ono što sumnjamo da se dogodilo prije nekoliko godina: manipulacija i falsifikacija volje članova, kako bi se zaustavio štrajk koji nekim sindikalnim vodstvima nije bio po volji.

S obzirom na dosadašnje informacije, u tome smo spektakularno uspjeli.

No, neprijatelj nikad ne spava pa nemojmo ni mi! Devijacije se još uvijek mogu dogoditi. Zato pozivamo kolege da nam i dalje šalju informacije o glasovima u svojim školama i prate tablicu u kojoj prikazujemo zbirne podatke, a koja se nalazi ovdje (*klik*). Pratite naše objave, imajte na umu da u sustavu i izvan njega nisu na našoj strani oni koji se prave da su na našoj strani i, najvažnije, ne dajte se zastrašiti ni izmanipulirati. Glasine koje dolaze do nas zaogrnute u masku “provjerenih informacija” u sve većim i većim količinama su ponekad toliko nevjerojatne da se zaista pitamo kakav je morao biti mentalni sklop koji bi izmislio nešto takvo.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!