Sustav straha i sramote

piše: Tamara Šoić

Nisam mislila pisati o dolasku više savjetnice, One-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-izgovoriti, ali smatram sebičnim i neodgovornim ne podijeliti s vama to biserje izgovoreno u petak, 10. svibnja 2019.
Bio je to razgovor dug 40 minuta.
Dolazak je bio zlonamjeran.
To sada sa sigurnošću mogu tvrditi.

Naime, petnaestogodišnjacima koji su pobjegli sa 7 nastavnih sati i otišli piti na plažu, razrednica je u suradnji s roditeljima opravdala svih 7 sati.

Po povratku u školu, grupu odbjeglih buntovnika, izrešetala sam i dala im negativnu ocjenu.
Marinkovićev Prah.
Točno ono gradivo koje smo radili dok su si oni miješali bambus.

I onda se našla anonimna majka, složila anonimnu prijavu (zar neka druga uopće postoji?) poslala na sve bitne adrese Ministarstva, Agencije, Ureda i ne znam koga sve ne.
Pa je započeo lov na zle nastavnike.

Oh, ima tu još mnoštvo zakulisnih igara nevrijednih spomena, poznatih svakom nastavniku koji je ikad kročio u neku prosječnu hrvatsku zbornicu.

Uslijedila je odmazda, ponižavanje, spektakularan dolazak u školu, informativni razgovori, ankete…
Prije toga u nekoliko je navrata najavljen plan dolaska savjetnica pa otkazan.
Pa sam, potpuno iznervirana tražila izuzeće savjetnica zbog bezobrazne i nekulturne komunikacije u mailovima i da ne duljim, u petak smo se Ona-Čije-Se-Ime… i ja – suočile.

Bio je to neugodan razgovor.
Padale su teške riječi… i da skratim priču, viša je savjetnica imala samo jednu želju – da uđem u razred i ISPRIČAM SE učenicima koji su 7 sati proveli opijajući se na plaži, petnaestogodišnjacima čiji su roditelji blagoslovili to opijanje.

Ja se trebam ispričati!

Pitala sam ju hoće li njena potreba za ponižavanjem i degradiranjem naše struke biti zadovoljena ako stavim salatu na glavu, napravim potpunu budalu od sebe i ispričam se djeci koja su pobjegla s nastave.
Upitala sam ju, je li joj palo na pamet u što će se pretvoriti ta djeca do mature i kako ćemo, ispričavajući im se zbog njihovog markiranja, stvoriti problematičnu djecu koja će već sutra postati problem roditelju, razredniku, školi i sustavu.
A ona je na sve to rekla da sam paranoična!
Jesam!
Paranoična sam.
Silno me užasavaju takvi likovi poput nje duboko infiltrirani u sustav.
Tu su s razlogom. Tu su da dobru djecu zanemare, a lošu pretvore u još gore.
Paranoična sam i mislim da sve to nije slučajno.
Paranoična sam jer mislim da baš nitko ne može biti toliko glup i slijep i ne vidjeti probleme koji nas sigurno dovlače do one crte s koje nema povratka do one crte na kojoj će zadnji alat koji imamo, a to je naše dostojanstvo i znanje – na najgrublji mogući način biti istrgnuto iz naših ruku.

Neću se ispričati nikome.
Ne pada mi na pamet.
A ako se netko treba ispričati, onda ste to vi, gospodo savjetnici, koji probleme rješavate iz nekog ureda bez prozora, ureda s kojeg ne vidite čak ni školsko igralište, a kamoli djecu.
Vi ste ništa drugo do projektanti ovog sustava straha i sramote.
Hoćete ispriku?
Pa krenite se ispričavati.
Samo ne znam odakle trebate krenuti?

1 Comment

  1. Poštovana,
    i savjetnice bi kao i ostali javni djelatnici trebale biti podložne kontrolama.
    Obratite se njihovom pretpostavljenom s primjedbama na njihov rad i ponašanje. Isti bi Vas u razumnom roku trebao obavijestiti što je poduzeo.
    Ako to izostane obratite se Upravnom vijeću Agencije s primjedbom na rad ne samo savjetnica već i njihovog pretpostavljenog.
    Ako i njihova reakcija i pisano očitovanje izostane onda uputite prigovor ministarstvu te obavijestite sindikat, nadležne saborske odbore, nastavnike…
    A stručne službe škole trebale bi nadležnom Centru za socijalnu skrb prijaviti roditelje koji zapuštaju svoju djecu.
    Lp

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!