“Od nas ne treba raditi idiote, mi smo gotov proizvod”

Ludilo se nastavlja. Kolege koji su prisustvovali nedavnom skupu Školske knjige posvjedočili su još jednoj pojavi inducirane masovne histerije gdje se odrasle i, formalnopravno gledano, obrazovane osobe degradiraju na razinu vrtića, pri čemu je zamjenica “se” ovdje primijenjena u njenom centralnom značenju, dakle skraćeno od “sebe”.

Audiozapis je na kraju teksta.

Pa kaže, za uvod:

Kolegica koja je bila tamo snimila je audiozapis vrlo sličan onom što smo gledali s nedavnog državnog stručnog skupa u Ciboni. Kolegice su morale ponavljati za voditeljicom, pjevati i pucketati prstima u ritmu na jednu rečenicu iz priče Kako je Potjeh tražio istinu, doduše nešto izmijenjenu, s refrenom “lunajlije lunaj le”: Lu-naj-li-je lu-naj-le.

Vrlo sam se uzrujala što ne mogu taj zapis spremiti i podijeliti s javnošću.

A onda sam se otrijeznila.

Čemu?

Svi koji su to pjevali i pljeskali i skandirali odrasli su ljudi koji su to odabrali činiti svojom vlastitom voljom. To je bilo jebanje u mozak s pristankom jebene strane. Seks s obostranim pristankom uključenih odraslih osoba.

Na skupu kojim se reklamira nakladnička kuća i gdje kolege trebaju omogućiti tom nakladniku zaradu i profit, oni pristaju da budu tretirani malo kao umni. Tj. maloumni. Pristaju. Svojom voljom. Voditeljica te radionice navodno se i drala (nisam bila, prenosim što mi je rečeno) i tjerala sve na sudjelovanje u pljeskanju i skandiranju.

Pomislila sam na to da se predstavljači Tupperwarea ili Zeptera s više poštovanja odnose prema ljudima od kojih očekuju zaradu. A zatim sam zaključila da je tako i pravo. Jer njihovi su potencijalni kupci inteligentniji i zaslužuju poštovanje.

Ne, nitko od nas ne pravi idiote. Ne treba tu truda. Mi smo gotov proizvod.

Audiozapis je ovdje. Slušate na vlastitu odgovornost.

Inače, doznajemo da je tu radionicu držala osoba koja u Zagrebu ima privatnu radionicu za djecu i zajedno s jednom odgojiteljicom organizira tematske proslave dječjih rođendana.

I eto, takve osobe je, kaže naš nisko pozicionirani izvor, Školska knjiga poslala da pametuje na stručnom usavršavanju profesorima hrvatskoga jezika.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!