Verbalni delikt nije relikt?

Ovih dana svjedočimo zbivanjima u OŠ Smokvica o kojima su izvijestili i mediji, a zorno pokazuju očigledan raskorak između ciljeva odgoja i obrazovanja koje promiče Škola za život (razvoj kritičkog mišljenja i odgoj za demokratsko građanstvo) i surove realnosti koja vlada u hrvatskim školama. Naime, nakon što je učitelj likovne kulture u navedenoj školi oslikao školski hodnik portretom Franje Tuđmana, reagirao je učitelj povijesti i geografije, Ivan Plantić, smatrajući kako učenike s djelom prvog hrvatskog predsjednika treba upoznati na nastavi povijesti, dok je postavljanje slika, portreta, bisti ili kipova političara bilo koje političke provenijencije u hrvatskim školama neprimjereno, te kako je svaki oblik političke reklame i promocije u školama zabranjen.

Zbog ovakvog stava kolege Plantića reagirao je lokalni općinski odbor jedne političke stranke, vršeći rijetko viđeni politički pritisak na školu i ravnatelja i zahtijevajući sankcije za učitelja povijesti, samo zbog izraženog mišljenja.

Smatramo kako je verbalni delikt relikt nekih prošlih vremena, pogotovo u situaciji kad profesor Plantić nije prekršio nijedan zakon ni propis.

Stoga Mreža Nastavnici organizirano ovim putem najoštrije osuđuje svaki oblik političkog pritiska na školske ustanove i pruža bezrezervnu podršku profesoru Ivanu Plantiću.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!