Hrvatska komora socijalnih radnika o nasilju u školama

Hrvatska komora socijalnih radnika na svom Facebook profilu objavila je poruku pod oznakom #svismomifranjo. Poruku prenosimo u cijelosti.

OTVORENO PISMO O NASILJU U ŠKOLAMA
#svismomiFranjo

Hrvatska komora socijalnih radnika ovim putem daje javnu podršku svima koji su doživjeli nasilje u školskom okruženju, neovisno o tome da li su zaposlenici škola, učenici ili roditelji.

Ovom prilikom skrećemo pozornost kako je djeci s poteškoćama u ponašanju potrebno posvetiti posebnu pažnju i to u svim sustavima koji se ovom problematikom bave. Činjenica je kako određeni broj djece u adolescenciji pokazuju u značajnoj mjeri određena odstupanja u ponašanju koja su potencijalno opasna i delinkventna. Na žalost, rijetko se udovoljava zahtjevima struke za većim brojem stručnjaka kako u sustavima prosvjete i zdravstva tako i socijalne skrbi.

Posebno skrećemo pažnju na činjenicu kako su iz prosvjetnog sustava nestali socijalni radnici. Socijalni radnici su stručnjaci koji posjeduju znanja i vještine za rad s djecom koja iskazuju poteškoće u ponašanju, a zapravo se idealno nadopunjuju sa psiholozima i socijalnim pedagozima, zaposlenim u sustavu prosvjete. Određene poteškoće u ponašanju djece i mladih postaju nevidljiva te postaju „normalna“, a na ta bi ponašanja socijalni radnici u sastavu stručnih službi škola mogli svojim vještinama dati adekvatan odgovor, budući su educirani u svim oblicima nasilja, kako među djecom, tako i nasiljima među odraslima te između djece i odraslih.
Sveobuhvatan i sustavan rad s obitelji je sastavni dio poziva kojim se bave socijalni radnici.

HKSR ukazuje i stalno će apelirati na potrebu uključivanja struke socijalnih radnika u sustav prosvjete i to na svim razinama. Socijalni radnik sagledava ukupan način života, svjetonazor, kontekst društva, probleme na sistemski način, te intervenira specifičnim metodama, ne samo u radu s učenikom, već cijelom njegovom obitelji. Učenje i odgoj su procesi koje socijalni radnici mogu moderirati s pozicije svoje struke, znanja i vještina. Izgovori o tome kako usluge socijalnog rada pružaju druge ustanove, jednostavno ne stoje, jer je vrlo važno da je socijalni radnik uključen direktno u sustav prosvjete kako bi djelovao iz njega i u njemu, upravo zbog mogućnosti sveobuhvatnih radnji sa cijelom obitelji, što nije trenutna praksa u školama.

Povjerenstvo za odnose s javnošću HKSR

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!