Matija Babić i Index.hr: Osveta lošeg učenika

Mnogi su primijetili u globalnoj slici stvari jednu ne pretjerano bitnu, ali svakako zanimljivu stvar: da su mnogi mediji imali koliko-toliko korektan odnos prema upravo održanom prosvjedu, ali Index.hr, koji neprestano vodi propagandnu kampanju protiv “uhljeba”, zanimljivo, ovaj se put svrstao uz vladajuće. Tako je na dan prosvjeda o najvećem prosvjednom okupljanju građana u proteklih puno mjeseci prenosio samo kratke telegrafske crtice i, poput još nekih mreža, live streaming bez komentara, dok je, na primjer, “prosvjed žutih prsluka” na kojemu se skupilo nekoliko desetaka ljudi, imao pravo profesionalno praćenje s poduljim tekstom te analizom uzroka i posljedica. Također, odgovor Mreže Nastavnici organizirano učenici Ani Novosel (čije je pismo uredno objavljeno na Indexu) tamo nije ugledalo svjetlo dana, iako bi to bilo postupanje po osnovnim pravilima novinarske profesije.

Istovremeno, ako je netko negdje napisao pismo protiv učitelja, ma koliko isto bilo u suprotnosti sa zdravim razumom, možete biti sigurni da će se to naći na Indexu i pritom se ovaj portal čak najviše oslanja na one koje bi u bilo kojoj drugoj situaciji sasjekao optužbama da su “uhljebi”, pri čemu je današnje pismo agencijske savjetnice Mirjane Kazije samo najnoviji primjer.

Mržnju koja se s portala Index.hr širi prema školstvu i obrazovanju je prilično teško objasniti. Neki su čak i pomislili da je vlasnik, Matija Babić, bio zlostavljan u školi i da je ovakva uređivačka politika rezultat njegovih osobnih frustracija. Je li to tako, vjerojatno nikad nećemo doznati, ali izgleda da je Babić bio jednostavno – loš učenik, osoba kojoj školstvo djeluje kao potpuno nepotrebna aktivnost. Jer jedno je kritizirati loše strane sustava (jer, kad govorimo o sustavu, gotovo da je u svojoj cijelosti taj sustav jedna velika rupetina), a drugo provoditi sustavnu kampanju protiv kompletnog sektora.

Stvar postaje jasnija kad se pogledaju neke činjenice. Naime, Matija Babić je po struci “tehničar fine mehanike”, a on sam o svom obrazovanju kaže:

“Bio sam najgori učenik generacije, mislim da je to bilo u šestom razredu osnovne. Jedva sam se upisao u srednju školu, a na fakultet još teže, pa mi je otac, koji je iz Sinja, stalno ponavljao da ću završiti čuvajući ovce. Zato je on od mene vječno htio napraviti dobrog zidara ili dobrog mesara ili dobrog finog mehaničara, iako za to apsolutno nisam imao interesa jer niti znam nešto s rukama niti sam dobar u matematici. Napokon sam uspio upisati tu Politologiju i našao u životu nešto što me zanimalo.”

Plansko upropaštavanje sustava od strane državne vrhuške, “prosvjetnih vlasti” i jednog dijela struke čije ideje nisu samo u suprotnosti sa svime što struka zna u proteklih pola stoljeća, nego i sa zdravim razumom, nekoliko smo puta nazvali “osvetom loših đaka”, čiji je cilj upropastiti i ono malo dobroga što je ostalo u hrvatskom školstvu. Ono što je neočekivano je da je najtruliji, najkorumpiraniji i najnesposobniji dio sustava svog saveznika u Koaliciji loših đaka pronašao upravo u osobi koja se grčevito bori protiv tog sustava.

Život je očito pun velikih ironija, a budimo iskreni, ovo i nije najveća od njih. Ali eto, dodiruje naš kutak svemira.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!