“Otvoreno” o učiteljima – bez učitelja

U Hrvatskoj je, valjda, najvažnije biti dvorski. Svejedno što, analitičar, dužnosnik… novinar. Pa kad si dvorski, onda i ne moraš biti profesionalan, a još manje etičan.

Tako je sinoć odrađena emisija Otvoreno bila sve, samo ne produkt novinarske profesionalnosti. Jednostavno, cilj ove nepogode vjerojatno nikad nije ni trebao ulaziti u domenu stručnog, neovisnog i cjelovitog informiranja, nego dvorskog ulagivanja. Kad napraviš emisiju o nasilju nad učiteljima i pritom u studio pozoveš: savjetnike iz agencije, državne službenike i jednog učenika, a nijednog učitelja, onda čak i Hanlonova oštrica koja kaže “Ne pripisuj zloj namjeri ono što se može objasniti glupošću”, otupljuje. Previše je sistema u tom ludilu.

Iako, mora da se tu našlo i nesposobnosti. Sposobni propagandisti bi valjda uspjeli pronaći nekog dvorskog učitelja koji bi, otvarajući usta, ispustio upravo one zvukove koje bi ministrica Blaženka Divjak htjela čuti, vuk bi bio sit, forma zadovoljena (koza je već odavno ispustila dušu), a mi bismo se mogli samo tiho pjeniti. No, nisu uspjeli čak ni to.

Ovdje je čak i manje bitno što se to tamo govorilo (a, za zapisnik, oni koji su gledali i slušali zaključili su: ne previše pametnoga, što apsolutno nikoga nije iznenadilo). Bitna je namjera, a u ovom slučaju potpuno je jasno da je namjera bila sve samo ne časna. Bitno je samo dodvoriti se.

Da ne bi sve ostalo na analiziranju i prihvaćanju: Mreža Nastavnici organizirano, grupa Školska zbornica i sindikat Preporod kao organizatori prosvjeda “Za sigurne škole” oštro protestiraju i odbijaju ovakvo tendenciozno, huškačko, jednostrano, propagandno i naručeno… postupanje (netko drugi bi umjesto riječi “postupanje” stavio “novinarstvo”, ali hajde da se ne lažemo…). Je li zaista riječ o neposobnosti ili zloj namjeri, neka se dogovore glavni i odgovorni.

No, ono što je sigurno je da svoju uslugu nisu prodali nikome osim svojih neposrednih poslodavaca: dvoru. Naime, u roku od sat-dva na najavu emisije na Facebooku naljepilo se osam stotina komentara plus broj podkomentara koji je nemoguće utvrditi, a vjerojatno je još nekoliko puta veći, od kojih se površnim pregledom nije mogao pronaći niti jedan pozitivan.

Koliko će građana sutra biti informirano o svemu nema potrebe ni procjenjivati. Bit će puno.

Dobra osobina dvorskih emisija i dvorskih novinara je da njihov doseg uglavnom završava izvan dvorskih zidina.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!