Otvoreno pismo

Ovih dana javnost se uzburkala oko Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju, točnije članka 105. stavka 6. navedenog Zakona. Pojavljuju se brojne dezinformacije i spinovi, reakcije pojedinih političkih stranaka, kao i dijela sindikalnog članstva, a koje nisu točne i provjerene. Organiziraju se skupovi potaknuti neistinitim informacijama, a prosvjetu se percipira kao ratnu zonu, što ona nije i ne treba biti. Uvođenje reda u sustav je nužno.

Javnosti se plasira potpuno kriva informacija što se ovim Prijedlogom zakona pokušava učiniti, jer nitko neće izgubiti svoj posao. Baš nitko! Treba prvo razlikovati učitelje nastavničkog smjera odgovarajućeg nastavnog predmeta (zbog lakšeg razumijevanja u daljnjem tekstu: profesori), učitelje razredne nastave s pojačanim modulima/programima i učitelje razredne nastave. Dakle, to su tri kategorije učitelja i potpuno je krivo reći da se ovim prijedlogom oduzima prednost svim učiteljima nad stručnjacima bez pedagoške izobrazbe, jer se radi samo o drugoj skupini – učiteljima razredne nastave s pojačanim programom u odnosu na profesore, i to samo u slučaju otvorenog natječaja za predmetnu nastavu.

Mi, profesori, već dugo smatramo dosadašnji status, u kojem ista prava pri javljanju na natječaj imaju i učitelji s pojačanim programom, potpuno nepravednim. Time se nas stavlja u nepovoljni položaj jer smo stručnjaci u svom polju, a uz bok su nam učitelji koji nemaju tolike kompetencije iz traženog predmeta. Ne mogu ih imati jer im je temeljno obrazovanje za razrednu nastavu, a pojačani moduli i programi tek su dodatak. Da nisu, bila bi riječ o pravom dvopredmetnom studiju i bili bi kompetentni za sve uzraste. Ako smo isti u tom predmetu, kako oni smatraju, čemu ih ograničiti samo na osnovnu školu?

Nije isto studirati određeni predmet 4-5 godina i skupiti do 300 ECTS bodova samo iz tog predmeta ili studirati razrednu nastavu s pojačanim predmetom iz kojeg se skupi oko 80-ak ECTS bodova. Nikako ne može biti isto. Učiteljima s pojačanim programima nitko ne oduzima posao. Njihovo temeljno obrazovanje je razredna nastava i tu uvijek imaju prednost, ali u slučaju natječaja za predmetnu nastavu trebali bi doći tek iza profesora. Argumenti koji se podastiru da su učitelji razredne nastave s pojačanim predmetima odslušali više metodike naprosto su nelogični jer za predavanje matematike, primjerice, ne treba metodika još 5 predmeta. Nadalje, često se ističe da su učitelji razredne nastave s pojačanim modulima kompetentniji predavati nižim uzrastima zbog svoje pedagoško-psihološke izobrazbe, ali zaboravljaju da istu tu izobrazbu, kao i praksu, prolaze i profesori te smo u tom pogledu potpuno isti.

Stoga mi, profesori, podržavamo ovakav Prijedlog zakona i držimo da se dugogodišnja nepravda treba konačno ispraviti. Isto tako, svjesni smo da svi učitelji koji su se zaposlili prema dosadašnjim odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju trebaju zadržati svoje radno mjesto i da se ova promjena odnosi samo na buduća zapošljavanja.

 

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!