Bandićeva podrška – ili kako se jednim dopisom samospaliti

U moru reakcija stigla je i ona strančice kojoj je na čelu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, svojevremeno neuspješni kandidat za predsjednika Republike i premijera.

Njegov napad na ministricu Divjak sam po sebi ne bi bio sporan kad bi bio logički i pravno utemeljen. Najsmješnije je od svega što u želji da obrani jedne, slučajno vrijeđa druge.

No, krenimo redom: 

josip1

Pisac ovog pamfletića mogao bi naučiti što bi značila sintagma pod krinkom [nečeg]. Da pojasnimo, pod krinkom godišnjih odmora značilo bi propisuju godišnji odmor, a ustvari uvaljuju nešto drugo. Ovdje ništa nije doneseno pod krinkom, nego izmjene zakona idu u proceduru u vrijeme godišnjih odmora. Što je tu sporno?

Nadalje, netočno je reći da da se novim člankom u nepovoljan položaj stavljaju učitelji razredne nastave s pojačanim predmetom/modulom. Točno bi bilo reći da su nastavnici predmeta stavljeni u nepovoljan položaj davne 2001. godine kad je tadašnji ministar Strugar stavio potpis na Pravilnik o dopuni Pravilnika o stručnoj spremi i pedagoško-psihološkom obrazovanju učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu (NN 56/01) čime je dozvolio ulazak učitelja s pojačanim predmetom u predmetnu nastavu posve ravnopravno s profesorima predmeta. Nismo primijetili da je tad tko digao glas zbog tog stavljanja u nepovoljan položaj profesora predmeta.

 

josip2
S ovim se u potpunosti slažemo! Učitelj je stručnjak za izvođenje nastave (nadodajmo – PREDMETA!) i profesionalac u razredu.

Sigurni smo da je potpisnik ovog priopćenja upoznat s tim da je naziv radnog mjesta svih koji rade u nastavi u osnovnoj školi – UČITELJ, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama.

Možda potpisnik misli na titulu nakon diplome? Službena titula po završetku Učiteljskog fakulteta, prije uvođenja bolonje, bila je učitelj razredne nastave s pojačanim predmetom, a sada je magistar primarnog obrazovanja.

Nismo sigurni je li potpisnik dotične Objave za medije upoznat sa strukturom školstva, pa ćemo mu objasniti da je razredna nastava = primarno obrazovanje = prva četiri razreda osnovne škole.

Magistar primarnog obrazovanja NE ZNAČI da je ta osoba osposobljena predavati bilo koji predmet u osnovnoj školi, jer kad bi to bilo tako, onda bismo riješili sve probleme nedostatka stručnog kadra diljem Hrvatske!

 

josip3
Ovo činjenično nije točno, i ne znamo otkud potpisniku Objave ta ideja da je učitelj hrvatskog jezika prvo specijalist u svom području, a potom i specijalist za nastavu. Nema tu „prvog“ i „drugog“ područja! Učitelj hrvatskog jezika, jednako kao i učitelj matematike, učitelj povijesti, učitelj tjelesne i zdravstvene kulture, i tako dalje, stručnjak je i u svom području i u nastavi. Ravnopravno! A ne „prvo ovo, pa ono“. Ako ne vjerujete nama, proučite opise studija, popise kolegija i dopunske isprave o studiju.

Savjetujemo da potpisnik Objave prvo prouči koliko ECTS bodova u pedagoško-psihološkim kolegijima ima učitelj hrvatskog jezika ili učitelj matematike pa neka onda razmisli o tome da smo prvo specijalisti u svom području, a tek onda i za nastavu.

Da smo lako uvredljivi, rekli bismo da nas ovim pisanjem potpisnik Objave vrijeđa. Slično kako se nas  uvrijedilo 2001. godine, a i kroz sve ove godine kad su stručnjake i u nastavi i u predmetu počeli zamjenjivati oni koji su ipak prvo stručnjaci u razrednoj nastavi, a tek onda u predmetu.

 

josip4

U nevjerici smo nekoliko puta čitali ovaj dio.

U stavku (b) lijepo piše „…te je stekla potrebno pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičko obrazovanje s najmanje 55 ECTS-a (u daljnjem tekstu: pedagoške kompetencije)…“, a potpisnik Objave ispod toga mrtav-hladan zaključi da je osoba koja ima položene pedagoške kompetencije ustvari osoba bez pedagoških kompetencija! Čitanje s razumijevanjem, gradonačelniče?

Nadalje, ovo NIJE novi stavak. Ovaj se stavak u Zakonu i odgoju i obrazovanju već odavno nalazi. Nismo sigurni tko informira Milana Bandića, ali je posve jasno da ga informira činjenično netočnim stvarima.

Ono što je novo jest stavak (c). I ne, to nije stavak koji slijedi.

josip5

Hej, može li netko predsjedniku Stranke rada i solidarnosti javiti da se referira na pogrešne stavke? Ono što citira predsjednik stavci su TRENUTNOG Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, a o njima govori kao o novim stavcima.

Odnosno, predsjednik Stranke citira trenutne stavke i tumači ih po novim stavcima. Nismo sigurni bismo li se smijali ili plakali.

Ovo je dio iz trenutnog Zakona o odgoju i obrazovanju:

josip6

Primjećujete li razliku od stavaka koje u Objavi medijima Bandić proglašava „novim stavcima“? Nema je. Ipak, Bandić samouvjereno medijima daje Objavu za medije u kojima trenutni Zakon proglašava novim.

Ipak, bit ćemo pravi učitelji, pa ćemo Milana Bandića podučiti da je predložena sljedeća izmjena:

josip7

Ovim člankom ispravila se nepravda donesena davne 2001. godine. Skloni smo reći da bi o točkama (b) i (c) možda trebalo raspravljati – učitelji razredne nastave s pojačanim predmetom, odnosno magistri primarne edukacije s modulom za izvođenje nastave odgovarajućeg nastavnog predmeta možda mogu imati prednost pred inženjerima, odnosno magistrima struke, koji imaju stečene potrebne pedagoške kompetencije.

No, nastavimo sa seciranjem Objave za medije.

josip8

Pedagoške kompetencije posjeduje i onaj koji je naknadno položio potrebno pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičko obrazovanje.

Zamislite čuda – i te su se osobe školovale! Štoviše, te su se osobe dodatno školovale! Otkud onda nekome pravo procjenjivati je li to toj osobi poziv ili da nije kompetentna za obradu novih znanja na nastavi?! (Usput, koja su to nova znanja koja obrađujemo u OSNOVNOJ ŠKOLI?)

josip9

Iako će netko reći da je ovo lapsus, nekako u to ne vjerujemo.

 

U svakom slučaju – predsjednik Stranke rada i solidarnosti samospalio se dopisom o materiji o kojoj evidentno nema pojma. Ide toliko daleko da citira i tumači stavke koji su trenutno propisani, a komentira ih kao da su to ta nova rješenja.

Predsjedniče, prvo se informirajte. Temeljito, ne pojačano. Tek tada komentirajte.

 

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!