Nastavnici organizirano na Radiju Sljeme

Prošlog tjedna predstavnica Mreže Nastavnici organizirano Ivana Valjak Ilić gostovala je u emisiji Radija Sljeme Pametna ploča na temu “Učitelji i nastavnici pod stresom”. Radio Sljeme, iako lokalna stanica, često u svojim emisija obrađuje teme od općeg javnog značenja, a posebno profesionalno se odnosi prema sadržajima iz područja odgoja i obrazovanja. Stoga je Mreža Nastavnici organizirano dodijelila zahvalnice novinarkama Anamariji Knezović Kaurić i Ivani Radaljac Krušlin zato što ovim temama pristupaju informirano, argumentirano, profesionalno i objektivno.

Ivana Valjak Iić je istaknula da se cijeli sustav temelji na ocjenama, a da nitko ne pita što stoji iza tih ocjena. Znanje postaje nevažno, a budućnost učenika određuju samo ocjene. Poplava odlikaša pokazuje kako su ocjene nerealno distribuirane, a svaki viši stupanj obrazovanja pokazuje da su neka očekivanja učenika i roditelja bila neutemeljena. Problem je današnjega društva što djecu nedovoljno učimo odgovornosti, a problem uvijek kreće od kuće. Liberalni odgoj se tumači pogrešno jer roditelji ne postavljaju granice u odgoju svoje djece. Cilj odgoja nije biti prijatelj djeci (kao ni učenicima). Odgoj i obrazovanje mora pripremiti učenika za samostalan život, a to je oduvijek najteže.
Profesorica psihologije Tanja Dejanović Šegedin složila se i napomenula da djecu ne učimo odgovornosti, a da bi djeca trebala voditi računa o svojim obavezama. Uspjehom se smatra samo odlazak u gimnazije i na fakultet, a strukovne škole se zanemaruju.

Odgovarajući na pitanja slušatelja, u zaključnom dijelu emisije, Ivana Valjak Ilić je naglasila da nikada ne smije biti generaliziranja i da je jedan od gorućih problema sustav koji ne prepoznaje probleme nastave. Pravilnik o pedagoškim mjerama treba mijenjati jer obrazovanje treba biti omogućeno onim učenicima koji žele učiti.

Sve zajedno možete poslušati ovdje (klik).

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!