Triler obrazovne reforme: Objavljujemo dokument koji potvrđuje da je Jasminka Buljan Culej lagala javnosti

(Srednja.hr) Jasminka Buljan Culej, kratkotrajna i kompromitirana voditeljica reforme školstva, lagala je javnosti. Učinila je to na konferenciji za medije na kojoj je novinarima podijeljen njen akcijski plan s kojim se, kako je sama Buljan Culej tvrdila, prijavila za voditeljicu ERS-a. Ispostavilo se da je javnosti prezentirala jedan plan, dok je zatajeni original s kojim se zapravo prijavila – pun gramatičkih grešaka, nedovršenih rečenica i svojevrstan je dokaz o njenom nepoznavanju reforme. To samo po sebi ne bi imalo političku težinu da premijer Andrej Plenković u međuvremenu nije unaprijedio Buljan Culej u članicu svojega Posebnog stručnog povjerenstva. Ministarstvo Blaženke Divjak, koja sjedi za istim stolom s kompromitiranom Buljan Culej u PSP-u, nakon upute Povjerenice za informiranje dostavilo nam je dokumente koji potvrđuju nepravilnosti iz nikad službeno objavljene analize natječaja.

Putem servisa Imamo pravo znati, Srednja.hr je 8. siječnja 2018. podnijela zahtjev za pristup informacijama Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Tim smo zahtjevom zatražili pristup akcijskim planovima svih kandidata koji su ih početkom travnja 2017. priložili svojoj prijavi na javni natječaj za voditelja Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme. Tražili smo, dakle, akcijske planove s kojima su se kandidati prijavili na natječaj u kategoriji za voditelja ERS-a.

Radi se o natječaju na temelju kojeg je na čelo Ekspertne radne skupine izabrana Jasminka Buljan Culej, članica novog saziva premijerova Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

S istekom zakonskog roka od 15 dana, Ministarstvo nam je putem navedenog servisa jučer dostavilo tražene akcijske planove kandidata prijavljenih za tadašnji ERS. Iz Ministarstva smo doznali kako su dobili jasnu uputu Povjerenice za informiranje da nam moraju ustupiti sve tražene informacije, odnosno dokumente.

Na temelju traženih dokumenata, htjeli smo provjeriti je li istinit nalaz iz analize Ministarstva koja je 14. kolovoza 2017. objavljena u Jutarnjem listu, a koja je ukazala na to da se Jasminka Buljan Culej na natječaj za voditeljicu ERS-a prijavila s jednim, a javnosti prezentirala drugi akcijski plan. Naime, na konferenciji za medije 29. svibnja 2017. godine, Buljan Culej je medijima predstavila svoj akcijski plan, eksplicitno istaknuvši da se radi o akcijskom planu koji je izradila u svrhu prijave na natječaj.

Akcijski plan koji je Buljan Culej predstavila medijima (tvrdeći da se radi o planu s kojim se prijavila na natječaj) 29. svibnja 2017. možete u cijelosti pogledati u nastavku.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!