Blaženka Divjak i Vlada u NCVVO postavili HRAST-ovku i protivnike kurikularne reforme

(Srednja.hr) Imenovanje novih članova Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) nikako se ne može smatrati beznačajnom, protokolarnom političkom odlukom. Izbor članova iz redova istaknutih HRAST-ovaca, klerikalnih krugova te kritičara kurikularne reforme zbog kojih je prekršena procedura u proteklom natječaju za ERS izaziva pozornost zbog same uloge NCVVO-a.

Najpoznatiji po državnoj maturi, NCVVO bi trebao imati i jednu od istaknutijih uloga u daljnjim aktivnostima oko kurikularne reforme, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se te aktivnosti odvijati s novoimenovanom ekipom nesklonom reformi kojoj bi pak trebali pridonijeti. Novi sastav Vijeća u veljači će birati i novog ravnatelja/icu NCVVO pa će i to biti pod posebnim povećalom javnosti.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade imenovani su novi članovi i predsjednik Upravnog vijećaNacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, najpoznatijeg po tome što provodi državnu maturu. Upravno vijeće NCVVO-a upravlja radom Centra, ima predsjednika i šest članova i imenuje ih se na mandat od četiri godine.

U Upravno vijeće NCVVO-a jučer su imenovani novi predsjednik Josip Faričić te novi članovi Mirko RuščićIvica Šušak i Nevenka Lončarić Jelačić. Prema Zakonu o NCVVO-u, njihovo imenovanje Vladi RH predložila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na temelju javnoga poziva. Osim navedenih, ponovno su imenovani dosadašnji članovi Upravnog vijeća – Željko JozićTihomir Tomčić i Ninoslav Šćukanec Schmidt, čime je Vijeće kompletirano za naredno mandatno razdoblje.

Istaknuta uloga NCVVO-a u daljnjim aktivnostima oko kurikularne reforme

Osim državne mature, po kojoj je Centar najpoznatiji, NCVVO između ostaloga provodi vanjsko vrednovanje eksperimentalnih programa, a s obzirom na najavu eksperimentalne provedbe kurikularne reforme od sljedeće godine, NCVVO u njenom će vanjskom vrednovanju imati ključnu ulogu.

Izuzev vanjskog vrednovanja eksperimentalne provedbe kurikularne reforme, NCVVO i u drugim segmentima vezanim za reformu ima iznimno istaknutu ulogu. NCVVO trebao bi razviti model formativnog vrednovanja, izraditi priručnike za praćenje i vrednovanje, izraditi ispitne materijale na osnovi kurikuluma, razviti hibridne modele vrednovanja, izraditi novi model izvještavanja o razvoju djece, raditi na osposobljavanju učitelja za nove modele vrednovanja…

Sukladno tome, imenovanjem novih članova i predsjednika Upravnog vijeća NCVVO-a, koje će u ovom sastavu u veljači imenovati novog ravnatelja/icu NCVVO-a, Vlada je donijela važna i znakovitu političku odluku vezanu uz daljnju provedbu kurikularne reforme.

Pogled na neke od novih članova pomalo podsjeća na Vladin prijedlog iz prošle godine za članove jednog drugog tijela – Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, o čemu smo detaljno pisali. Pogledajmo, dakle, tko su predsjednik i novi članovi Upravnog vijeća NCVVO-a.

Novi predsjednik Vijeća NCVOO-a zadarski je prorektor, bliski suradnik rektorice Dijane Vican

Josip Faričić prorektor je za strategiju izdavaštva i razvoj Sveučilišta u Zadru te samim time, bliski suradnik zadarske rektorice Dijane Vican, bivše sporne predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Faričić je profesor geografije i povijesti, a doktorat znanosti stekao je na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Predaje na Sveučilištu u Zadru na Odjelu za geografiju, a vanjski je suradnik Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Područja njegova znanstvena interesa jesu kartografija, historijska geografija, geografija otoka, pomorska geografija i geografija religija.

Faričić je bio član Stručne radne skupine koja je izrađivala kurikulum Geografije u sklopu Cjelovite kurikularne reforme, a njegovo ime pojavilo se u medijima tijekom lipnja prošle godine, kada je uskočio umjesto svoje rektorice Dijane Vican kao govornik na tribini Kršćanske sadašnjosti ‘Obrazovanje kao evangelizacija – prinos diskusiji o kurikularnoj reformi’.

Na mjestu predsjednika Upravnog vijeća NCVOO-a naslijedio je dosadašnjeg predsjednika Petra Bezinovića, psihologa i znanstvenog savjetnika u mirovini Instituta za društena istraživanja u Zagrebu, odnosno njegova Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja. Bezinović je bio i član prve ‘postave’ Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, kada mu je na čelu bio Neven Budak, a osim toga, sudjelovao je u samoj izradi Strategije. Bezinović se tijekom svog znanstvenog rada, između ostaloga, bavio državnom maturom te sustavom vrednovanja hrvatskog školskog sustava.

Novi član Ruščić u svibnju 2017. izabran je u ERS mimo traženih uvjeta natječaja pod pokroviteljstvom Vican i Barišića

Mirko Ruščić koji je također ušao u Vijeće NCVOO-a javnosti je najpoznatiji po svom neslavnom članstvu u Ekspertnoj radnoj skupini za provođenje kurikularne reforme. Ruščić, pročelnik Odjela za biologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, u ERS je izabran iako nije zadovoljavao uvjete javnog natječaja za člana ERS-a, o čemu smo detaljno pisali u svibnju prošle godine. Izabravši ga na natječaju, Povjerenstvo Dijane Vican tada je prekršilo proceduru u tom postupku, a sve to ‘blagoslovio’ je bivši ministar Pavo Barišić, koji ga je nakon PSP-ova izbora svojom odlukom imenovao u ERS. Znanstveno djeluje u području prirodnih znanosti (polje biologija, grana botanika).

Iako je htio sudjelovati u radu tijela za provedbu kurikularne reforme, Ruščić je istu kritizirao, odnosno kurikulume iz STEM područja, tvrdeći da je “termin „prirodoznanstveni svjetonazor” zapravo istoznačan „materijalističkome svjetonazoru”, koji je bio nametnut kao ideologija u prethodnome društvenom sustavu. Podrazumijeva se i nameće navodni, umjetno stvoreni, sukob između prirodoznanstvenoga (materijalističkoga) pristupa i religijskoga (metafizičkoga) pristupa – sukob koji u stvarnosti ne postoji”.

Spomenimo i kako je Ruščić bivši član Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt, koja se u svom poslanju poziva na apostolske dekrete i konstitucije Crkve.

Članica Nevenka Lončarić Jelačić predsjednica je zagrebačkog ogranka HRAST-a, a od 1997. do 2003. prva savjetnica za vjeronauk u hrvatskim školama

Nevenka Lončarić Jelačić viša je savjetnica za nacionalne programe u Agenciji za odgoj i obrazovanje i savjetnica za građanski odgoj i obrazovanje.

Uz to, predsjednica je zagrebačkog ogranka HRAST-a, 2015. bila je kandidatkinja Domoljubne koalicije na parlamentarnim izborima, a prošle je godine bila nositeljica HRAST-ove liste za Gradsku skupštinu Grada Zagreba. Kako je svojevremeno pisao Ladislav Ilčić, predsjednik HRAST-a, Lončarić Jelačić od 1997. do 2003. bila je prva savjetnica za vjeronauk u hrvatskim školama. Ilčić navodi i kako je podržala njegovu inicijativu za uvođenje TeenSTAR programa spolnog odgoja u škole, koji je uz njenu pomoć, 2003. godine dobio status izvanškolske te potom izvannastavne aktivnosti. TeenSTAR program sadržavao je skandalozne stavove, putem kojih se djecu poučavalo da kontracepcija ne štiti od spolnih bolesti i narušava bit spolnog čina te da je seks u skladu sa stvarnošću isključivo kada se događa u braku.

Uz to, Ilčić u svom tekstu ‘Siva eminencija modernog kršćanskog pristupa odgoju i obrazovanju’, koji više nije dostupan na webu, navodi da je Lončarić Jelačić pomogla Udruzi GROZD u izradi programa zdravstvenog odgoja.

Lončarić Jelačić u svojim je javnim istupima kritizirala kurikularnu reformu i dovodila ju u pitanje, a na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova o kurikularnoj reformi s posebnim naglaskom na građanski i zdravstveni odgoj, održanoj 19. svibnja 2016., rekla je da se navedeni kurikularni ciljevi Građanskog odgoja i obrazovanja u praksi neće moći realizirati navedenim alatima. Osim toga, kazala je i da CKR prijedlog GOO-a neće pridonijeti društvenom i gospodarskom razvoju ovoga društva.

Novi-stari član Šćukanec Schmidt privukao pažnju opskurnih portala zbog ‘nadogradnje’ životnog partnerstva u brak: Mi mu na tome čestitamo!

O posljednjem novom imenovanom članu Vijeća NCVVO-a Ivici Šušku, najmanje je dostupnih podataka. Poznato je tek da je pravnik i šef stručne službe Hrvatskog instituta za povijest. Od novih-starih članova, tu su ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja Ninoslav Šćukanec Schmidt te Tihomir Tomčić, ravnatelj zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića.

Spomenimo kako se danas jedan od portala, kojeg karakteriziraju opskurne priopćajnice, osvrnuo na novog-starog člana Upravnog vijeća NCVVO-a Ninoslava Šćukanca Schmidta. Ukazali su na činjenicu da je Šćukanec prošli tjedan na Facebooku objavio da je ‘nadogradio’ dosadašnje životno partnerstvo s Peterom Schmidtom – u brak. Mi mu ovom prilikom čestitamo i naglašavamo kako je njegovo puno ime i prezime od prošloga tjedna – Ninoslav Šćukanec Schmidt.

Dosadašnja ravnateljica Maja Jukić u lipnju prošle godine rekla nam je da ne zna hoće li kao stručnjak i apolitična osoba, imati dovoljno političke podrške neophodne u sljedećoh fazi razvoja NCVVO-a

Kao što smo napomenuli, novi saziv Upravnog vijeća, osim istaknute uloge u stvaranju brojnih pretpostavki za Cjelovitu kurikularnu reformu, u veljači će imenovati novog ravnatelja/icu NCVVO-a. Trenutna ravnateljica Maja Jukić u intervju za naš portal, koji smo objavili u lipnju prošle godine, rekla nam je da se, s obzirom na stanje stvari, ne misli kandidirati za novi mandat. Na naše potpitanje, rekla je da finalnu odluku još nije donijela.

– Ako se stvore uvjeti da se može ići u projekte koje smo planirali te da se može djelovati na sustav, onda je to meni izazov koji bih s radošću prihvatila. Ako ne može, onda je ovo najviše što sam mogla napraviti u ovim okolnostima. S druge strane je pitanje, s obzirom na to da nisam stranačka osoba i da sam u potpunosti apolitična, da li bi samo kao stručnjak, mogla imati dovoljno političke potpore koja bi u sljedećoj fazi razvoja bila nužna, rekla nam je Jukić u lipnju 2017.

Jukić konsolidirala NCVVO nakon brojnih navodnih malverzacija prethodnog vodstva

Maja Jukić za ravnateljicu NCVVO-a izabrana je u ožujku 2014. godine, nakon što je njezin prethodnik Goran Sirovatka smijenjen u svibnju 2013. zbog niza navodnih nepravilnosti i troškova vezanih uz nabavu te navodnog izmišljanja jednog radnog mjesta. Postupak je inicirao tadašnji ministar obrazovanja Željko Jovanović, a tadašnje Upravno vijeće na čelu s današnjim zagrebačkim rektorom Damirom Borasom, jednoglasno je smijenilo Sirovatku. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Sirovatke 30. prosinca 2017. kojom ga tereti za niz kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Izborom Maje Jukić za ravnateljicu, NCVVO se financijski konsolidirao, ali i po pitanju brojnih nelogičnosti u upravljanju institucijom koje su pod njenom paskom riješene.

 

autor: Dora Kršul

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!